hirdetés

Dr. Járai Zoltán cikkei

  #1
2018-03-30 17:00:00

A Tisztelt Olvasó az Orvostovábbképző Szemle mostani lapszámának Szim­pózium rovatában a magasvérnyomás-be­tegséggel foglalkozó három kitűnő cikket olvashat vezető hazai szakemberek tolmá­csolásában. Mielőtt egy legyintéssel – „mi újat lehet mondani ebben a témában?” – letennék a polcra a lapot, engedjék meg, hogy néhány bekezdésben bebizonyítsam Önöknek, hogy a téma örök, és sosem volt időszerűbb.

  #2
2009-04-01 00:00:00
A perifériás verőérbetegség (angol nevén peripheral arterial disease, PAD) az aorta és coronariákon kívüli ágai progresszív stenosisához, occlusiójához vagy permanens tágulatához (aneurysmájához) vezető megbetegedése. Szűkebb értelemben perifériás verőérbetegségen az alsó végtag artériáinak obliteratív megbetegedését értjük, jelen összefoglaló is kizárólag ezt a lokalizációt tárgyalja. A PAD hátterében leggyakrabban atherosclerosis áll (arteriosclerosis obliterans).
  Az utóbbi években az alsó végtagi perifériás érbetegség több szempontból is a figyelem középpontjába került. A perifériás verőérbetegség ugyanis amellett, hogy az atherosclerosis igen gyakori manifesztációja, jelentősen csökkent életminőséggel, funkcionális kapacitással és nem utolsósorban jelentős kardiovaszkuláris morbiditási és mortalitási kockázattal jár az egyén számára. Prognosztikai jelentőségének ismeretében sorra születnek a hazai1 és nemzetközi ajánlások a tényeken alapuló diagnosztikus és terápiás előírások megfogalmazása céljából.
  #3
2006-09-01 00:00:00

A perifériás érbetegség az aortának és nem coronariás ágainak progresszív stenosisához, occlusiójához vagy aneurizmatikus tágulatához vezető megbetegedés. Szűkebb (és egyben klasszikus) értelemben azonban perifériás érbetegségen az alsó végtag artériáinak obliteratív megbetegedését értjük. Ennek hátterében leggyakrabban atherosclerosis áll (arteriosclerosis obliterans).
Az utóbbi években a kardiovaszkuláris betegségekkel foglalkozók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alsó végtagi perifériás érbetegségnek, mert ismertté váltak azok az adatok, amelyek igazolják a perifériás érbetegség elterjedtségét és prognosztikai jelentőségét. Sorra születnek a hazai és nemzetközi ajánlások, melyek célja, hogy tényeken alapuló diagnosztikus és terápiás előírásokat fogalmazzanak meg.
Az epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy a perifériás érbetegség előfordulása erősen korfüggő. A populáció egészét tekintve a fejlett országokban a betegség prevalenciája 3–6%, idősebb populációban azonban az előfordulási arány a 20–30%-ot is elérheti.  Férfiak körében és egyéb kockázati tényező (diabetes mellitus, hypertonia, dohányzás) jelenlétében a perifériás érbetegség gyakoribb. Jelentős arányt képviselnek a tünetmentes betegek, akiknek az érbetegségét csak műszeres vizsgálattal lehet kimutatni.

  #4
2006-03-01 00:00:00

Az utóbbi évek számos prospektív vizsgálata bizonyította, hogy a fokozott zsírakkumuláció fontos kockázati tényezője a koszorúér-betegség, a hypertonia, a cerebrovaszkuláris kórképek és a 2-es típusú diabetes mellitus kialakulásának. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.