hirdetés

A mirikizumab tartós választ eredményez

A fenntartó mirikizumab jól tolerálható és akár 2 éven át is tartós választ biztosít a kezelésre kezdetben reagáló colitis ulcerosában szenvedő betegeknél.

hirdetés

Annak ellenére, hogy jelentős előrelépések történtek a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek kezelési lehetőségeinek bővítésében, a hosszú távú eredmények távolról sem kielégítőek, hisz a betegségben nem csak a klinikai tüneteket kell csökkenteni, hanem a nyálkahártya gyógyulását is el kellene érni.

A mirikizumab alkalmazásának hatásait korábban a 12 hetes LUCENT-1 indukciós vizsgálatban és a 40 hetes LUCENT-2 fenntartó vizsgálatban értékelték. A LUCENT-3 egy nyílt, 3. fázisú kiterjesztő vizsgálatban pedig a mirikizumab hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálták 104 hetes folyamatos kezelést követően, közepesen vagy súlyosan aktív fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél. A vizsgálatba a LUCENT-1-ben, majd LUCENT-2-ben kezelt betegeket vonták be. A LUCENT-3 vizsgálatba – amelynek eredményeit Dr. Bruce E. Sands, a New York-i Mount Sinai Icahn School of Medicine munkatársa és kollegái az Inflammatory Bowel Diseases című szaklapban online    tették közzé- az 52 hetes kezelést befejező betegek közül 266 mirikizumab indukciós válaszadó és 102 kiterjesztett indukciós válaszadó beteget vontak be, akik további 52 héten keresztül 4 hetente 200 mg mirikizumabot kaptak.

A hosszú távú kezelések eredményei

A 104. héten az 52. héten reagálók 74,5%-ának volt klinikai válasza és 54,0%-ának klinikai remissziója. A kortikoszteroidmentes, endoszkópos, szövettani-endoszkópos nyálkahártya-, tüneti és bélsürgősségi remisszió aránya 52,7%, 65,3%, 47,7%, 67,8% és 50,2% volt. A szövettani-endoszkópos nyálkahártya- és bélsürgősség javulási aránya pedig 53,1%, illetve 67,0% volt. A hasi fájdalom javulásáról is beszámoltak.

A leggyakoribb nemkívánatos események a pyrexia, a hasmenés, az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, a hasi fájdalom és a gastroenteritis voltak. A betegek 4,5%-ánál figyeltek meg a kezeléssel összefüggő súlyos mellékhatásokat.

Az életminőség és a Gyulladásos Bélbetegség Kérdőív pontszámai minden területen (béltünetek, érzelmi funkció, szociális funkció és szisztémás tünetek) javultak a kezelési idő előrehaladtával.

Az adatok alátámasztják a 104 héten át tartó f(meghosszabbított indukcióval vagy anélküli) folyamatos mirikizumab-kezelés hosszú távú előnyeit a klinikai, endoszkópos, szövettani és tüneti végpontok tekintetében.

A tanulmány korlátai közé tartozik, hogy a kutatók nem vizsgálták a LUCENT programban részt vett teljes populációt, ami befolyásolhatja az általános megállapításokat. A minta összetétele alapján a klinikai remissziós arány sem tekinthető általános érvényűnek.

Forrás:

Sands BE, D’Haens G, Clemow DB. et al: Two-Year Efficacy and Safety of Mirikizumab Following 104 Weeks of Continuous Treatment for Ulcerative Colitis: Results From the LUCENT-3 Open-Label Extension Study, Inflammatory Bowel Diseases, 2024; izae024, https://doi.org/10.1093/ibd/izae024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.