hirdetés

Mikroszkópos vastagbélgyulladás és szív- és érrendszeri kockázat

Egy svéd vizsgálat következtetése szerint a mikroszkópos vastagbélgyulladás megléte összefüggésben áll a súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris események fokozott kockázatával.

hirdetés

Az Észak-Európában egyre gyakoribb mikroszkópos vastagbélgyulladás (MC) egy krónikus gyulladásos bélbetegség, amit vizes, nem véres hasmenés, általában normális kolonoszkópiás lelet és jellegzetes hisztológiai kép jellemez. Két szövettani típusa a limfocitás colitis (LC) és a kollagénes colitits (CC és a. A MC és az irritábilis bél szindróma klinikai megjelenése hasonló és gyakran átfedésben van. A diagnózis a krónikus hasmenéssel és makroszkópiailag normális kolonoszkópiával rendelkező betegek 10-14%-ánál fordul elő; a gyógyszeres eredetet (venotonikumok, protonpumpa-gátlók, H2-blokkolók és szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók) szisztematikusan vizsgálni kell.

A gyulladásos bélbetegségek (IBD-k), beleértve a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát, a súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris események (MACE) fokozott kockázatával járnak együtt. A MACE közé tartozik bármely ischaemiás szívbetegség, pangásos szívelégtelenség, stroke és kardiovaszkuláris mortalitás; de a MACE kapcsolatát az MC-vel kevésbé ismerjük.

Kardiovaszkuláris szövődmények kockázata

Egy svéd kohorszba 11 018 olyan felnőttet vontak be, akiknél a MC-t biopsziával igazolták, de korábban nem volt szív- és érrendszeri betegségük (CVD). A súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris események kialakulásának vizsgálatakor az MC-ben szenvedőket 48 371 olyan referenciaszeméllyel hasonlították össze, akiknek nem volt sem MC-jük sem CVD-jük. A 6,6 éves medián követési idő alatt 2181 (19,8%) MACE esetet igazoltak a MC-ben szenvedő betegeknél és 6661 (13,8%) a referencia személyeknél.

A referenciaként szolgáló kontrollokkal összehasonlítva a MC-ben szenvedő betegeknél nagyobb CVD kockázata (korrigált kockázati arány [aHR], 1,27), és nagyobb volt a CVD összetevőinek egyenkénti kockázata is: az ischaemiás szívbetegség (aHR, 1,38), pangásos szívelégtelenség (aHR, 1,32) és stroke (aHR, 1,12) esetén is. A MC-ben szenvedő betegeknél azonban nem volt magasabb a kardiovaszkuláris halálozás kockázata (aHR, 1,07). Ezek az eredmények elsősorban a kollagénes vastagbélgyulladásra vonatkoznak és kevésbé igazak az MC limfocitás formájára.

Multifaktoriális okok

Az IBD-ben jól ismert fokozott MACE-kockázat - kisebb mértékben - a kollagénes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél is jelen van, annak ellenére, hogy általában nincsenek nyílt gyulladásos biomarkerek, amelyek intraluminálisak maradnak. A svéd kohorsz eredményei egybevágtak a dán regiszterek eredményeivel, és a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkre történő korrekció után is robusztusak maradtak, figyelembe véve, hogy a MC valószínűleg aluldiagnosztizált a referenciapopulációban.

Ez a svéd vizsgálat azonban nem tartalmazott adatokat bizonyos MC és kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről, mint például a testtömegindex, az alkoholfogyasztás, az étrend, a lipidprofilok, amelyek befolyásolhatták az eredményeket. Az IBD-s betegeknél a MACE mögöttes okai multifaktoriálisak voltak (pl. metabolikus társbetegségek, környezeti expozíciók és életmóddal kapcsolatos tényezők), és valószínűleg fontosabb volt a szerepük, mint magának a gyulladásosnak.

 

Ez a megfigyelés összhangban azzal, hogy a biológiai szerek hatástalanok az IBD súlyos formáiban, amelyek azonban általában jól reagálnak a budesonidra és a tiopurinokra. Ezt a fokozott kardiovaszkuláris kockázatot valószínűleg a proinflammatorikus citokinek véráramba jutása váltja ki, ami fokozza az ateroszklerotikus plakkok képződését.

Összefoglalva, ebben a kiterjedt, 11 018 biopsziával igazolt MC-ben szenvedő betegeken alapuló svéd kohorszvizsgálatban a MACE kockázata 27%-kal magasabb volt, mint az általános populációban. Ez azt jelenti, hogy minden 13 MC-s betegre, akit 10 éven keresztül követtek, egy további MACE-eset jutott. Az ezen összefüggésről szóló vitákon túlmenően a MC-ben szenvedő betegek számára előnyös lehet a személyre szabott kardiovaszkuláris kockázatfelmérés a megerősített rizikófaktorok esetén.

Forrás: Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.