hirdetés

Görcsrohamok

   Mi válthat ki görcsrohamot?

  A súlyos görcsrohamok leggyakoribb oka egy gyermek- és felnőttkorban egyaránt elég gyakori ideggyógyászati megbetegedés, az epilepszia. Szélütés, baleset, fertőzés vagy daganatos betegség is okozhat olyan agykárosodást, amely görcsrohamokhoz vezet.Gyermekkorban a magas láz is járhat hasonló tünetekkel: ilyenkor lázgörcsről beszélünk. Bizonyos gyógyszerek túladagolása vagy függőséget kiváltó anyag (alkohol, gyógyszer) hirtelen elvonása következtében szintén felléphet görcsroham.

  Hogyan zajlik az epilepsziás nagyroham?
 
 A beteg hirtelen elvágódik, elveszti az eszméletét, tagjai görcsösen ránganak, esetleg rövid időre eláll a lélegzete, arca elsötétedik. Előfordulhat, hogy nyelvét, száját elharapja, ezért véres nyál csordul ki a száján, csikorgatja a fogait. A roham pár percen belül elmúlik, a beteg átmeneti zavartság után álomba merül, és ébredéskor már jól van.

hirdetés
hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.