hirdetés

Terhességi cukorbetegség

A gyermekvárás időszaka a nő életének gyönyörű periódusa, melyet azon­ban különböző szövődmények árnyékolhatnak be. Ezek egyike a terhességi cukorbetegség (orvosi nevén gesztációs diabétesz mellitusz, GDM), mely legtöbb vonásában megegyezik a nem várandósok cukorbetegségével, azonban ez esetben a kóros anyagcsere-állapot röviddel a szülés után több­nyire rendeződik.

hirdetés

A terhességi hormonok hatására az éhomi vércukorszintek csökken­nek, a zsírlerakódás kifejezettebbé válik, a gyomorürülés lassul, és az étvágy foko­zódik. A terhesség előrehaladtával azon­ban az étkezés utáni (posztprandiális) glükózszintek megemelkednek (az in­zulinrezisztencia fokozódásával párhuzamosan). Ezt az állapotot normális körülmények között az inzulintermelés növekedés ellensúlyozza, ha azonban ezek a kompenzatorikus mechanizmusok elégtelenné válnak, terhességi cukorbe­tegség alakul ki.

A terhességi cukorbetegség kockázata abból adódik, hogy jelenlétében más ter­hességi szövődmények előfordulásának esélye is nagyobb, veszélyeztetve rész­ben az anya, részben a magzat állapotát, egészségét.

Az anyai glükózszint emelkedésével párhuzamosan mind nagyobb valószí­nűséggel kell számítani anyai és mag­zati komplikációk jelentkezésére. Ilyen nem kívánt következmény lehet többek között a koraszülés vagy az átlagosnál nagyobb magzat születése, ez utóbbival összefüggésben például a szülési sérülé­sek gyakoribb előfordulása. A terhességi cukorbetegség ezeken túlmenően fokoz­za annak kockázatát is, hogy a várandós nő későbbi életszakaszában valamikor cukorbetegség jelentkezik nála nem ter­hes állapotban is.

 

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK

 

A terhességi cukorbetegség legfontosabb rizikófaktorai:

– 40 évesnél idősebb anyai életkor;

– elhízás (30 feletti testtömegindex);

– korábbi várandósságból nagy súlyú (4500 gramm feletti) magzat születése;

– korábbi terhességben ismeretlen okú magzati elhalás vagy halvaszületés;

– terhességi cukorbetegséggel szövő­dött korábbi várandósság;

– két várandósság között jelentős (3 kg/ m2-t meghaladó) testtömegindex-növe-kedés;

– az előző várandósságot rövid idővel követő újabb várandósság;

– az elsőfokú rokonok között cukorbe­tegség előfordulása;

– dohányzás;

– a kórelőzményben gyomor-bypass vagy más testsúlycsökkentő műtét.

 

TÜNETEK

 

A betegség egyik nagy veszélyét éppen az adja, hogy az esetek jelentős részében teljesen tünetmentes, így már akkor ked­vezőtlen terhességi kimenetelek forrása lehet, amikor az érintett még nem is tud diabéteszéről. A terhességi cukorbetegség fennállására többnyire csak a várandósság során kötelezően elvégzett vércukorvizs­gálatok kóros eredménye hívja fel a figyel­met. Azokban az esetekben azonban, ami­kor a vércukorszint túl magasra emelkedik (úgynevezett hiperglikémiás állapot alakul ki), az alábbi tünetek kelthetik fel a terhes­ségi cukorbetegség gyanúját:

– állandó szomjúságérzés;

– gyakori és bőséges vizeletürítés;

– szájszárazság;

– állandó kimerültség, gyengeségérzés;

– látászavarok;

– bőrviszketés.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a felsorolt tünetek közül egy vagy több tünet normális várandósságban is előfor­dulhat, és nem jelez terhességi cukorbeteg­séget. Amennyiben a tünetek valamelyikét észleli, mindenképpen kérje ki orvosa vagy védőnője véleményét!

 

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG ANYAI ÉS MAGZATI KÖVETKEZMÉNYEI

 

Anyai következmények

Terhességi cukorbetegség fennállása mel­lett gyakrabban jelentkeznek egyéb kóros állapotok, – például magas vérnyomás –, melyek aztán további komplikációk veszé­lyét vonják maguk után.

Terhességi cukorbetegséggel szövődött várandósság végén gyakoribb az elhúzódó szülés, ami az esetek jelentős részében csá­szármetszést tehet szükségessé. Gyakoribb a nagy magzat, ennek következtében pedig nagyobb eséllyel alakulnak ki szülési sérülé­sek (pl. súlyos fokú gátrepedés).

A terhességi cukorbetegség fokozza az úgynevezett preeklampszia rizikóját is.

 

Magzati következmények

A koraszülést a magzati következmények között is meg kell említeni, mivel a kora­szülött babákat számtalan korai, sőt akár az egész életre kiható kórállapot veszélyezteti. A terhességi cukorbetegséggel szövődött várandósságokból világra jön babák köré­ben gyakoribb a megszületés után a légzé­si problémák és sárgaság előfordulása. Az anyai anyagcserezavar kihathat a magzat anyagcseréjére is, így a megszületésekor előfordulhat alacsony vércukorszint.

 

A BETEGSÉG FELISMERÉSE ÉS DIAGNOSZTIKÁJA

 

Ahogyan korábban már szó esett róla, a ter­hességi cukorbetegség az esetek igen je­lentős részében teljesen tünetmentes, ami sokszorosan aláhúzza a várandósság alatti szűrővizsgálat jelentőségét. Különös éber­ség szükséges a várandósság alatt terhessé­gi cukorbetegség irányában, ha a kockázati tényezők listájában szereplő körülmények közül egy vagy több megléte igazolható.

A vércukorszint meghatározása éh­gyomri állapotban vett vérmintából, illet­ve úgynevezett cukorterhelést követően történik.

Terhességi cukorbetegségre hívja fel a figyelmet az is, ha a vizeletben cukor je­lenik meg.

 

A KEZELÉS

 

Ha terhességi diabétesz igazolódik, akkor a terhességi és szülési szövődmények elke­rülése érdekében rendkívül fontos az orvo­si utasítások pontos és következetes betar­tása, szükség esetén dietetikus segítségét is igénybe véve az étrend összeállításához.

 

ÉLETMÓDBELI TANÁCSOK

 

A kezelés első és talán legfontosabb lépé­se az étrend módosítása annak érdekében, hogy a vércukorszint lehetőség szerint állan­dóan a normál tartományon belül maradjon. A diéta összeállításához szakképzett dieteti­kus nyújt segítséget, ezért itt csak a legfon­tosabb alapelveket ismertetjük.

– Kerülje a nagy szénhidráttartalmú élelmiszereket!

Az édességek, csokoládé, desszertek, sütemények, cukrozott üdítőitalok és gyü­mölcslevek mellett fogyasztását korlátozni kell a gyümölcsök fogyasztását is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak termé­szetes cukrokat.

A szénhidráttartalmú élelmiszereket kenyérfélék, gabonatermékek, rizs, főtt tészta, burgonya, hüvelyesek, kis mennyi­ségben fogyaszthatók.

– Inkább gyakrabban, de egyszerre ki­sebb adagokat fogyasszon!

– Rendszeresen ellenőrizze vércukor-szintjét!

A vércukorszint gyakori ellenőrzése az egyetlen módszer, amellyel meggyőződ­het arról, hogy terhességi cukorbetegsé­ge megfelelő kontroll alatt van. A vércu­korszint rendszeres méréséhez ma már számos, könnyen kezelhető mérőeszköz áll rendelkezésre, amellyel akár otthoná­ban, akár sportolás vagy nagyobb fizikai megerőltetés után ellenőrizheti a vércukor­szintjét. Arra vonatkozóan, hogy naponta hányszor és milyen időpontokban kell elvégeznie a vércukormérést, orvosa ad iránymutatást, melyet kövessen pontosan.

– Mozogjon sokat!

A normális vércukorszint fenntartá­sának fontos eszköze a rendszeres test­mozgás. Ennek formáját, intenzitását és időtartamát illetően ugyancsak az orvosi utasítások az irányadók.

 

GYÓGYSZERES TERÁPIA

 

A páciensek jelentős részénél az életmód megfelelő változtatása elegendő a nor­mális vércukorszint fenntartásához, de a várandósok jelentős részében ez csak gyógyszeres kezeléssel érhető el. Az inzu­lin a terhességi cukorbetegség kezelésének biztonságos szere, amely várandósok szá­mára is kockázatmentesen alkalmazható. Ne feledkezzen meg arról, hogy az inzulin­kezelés megkezdését követően is tartania kell magát az előírt diétához, és továbbra sem hanyagolhatja el vércukorszintje rend­szeres ellenőrzését sem.

 

SZÜLÉS UTÁNI KONTROLLVIZSGÁLATOK

 

Gyermeke világrajövetele után a kezdeti idő­szakban a vércukorszint rendszeres ellenőr­zése szükséges, hogy megbizonyosodhasson annak rendeződéséről. Szerencsére a terhes­ségi cukorbetegség a szülés után csaknem minden esetben megszűnik. Azonban ha az állapot hosszabb idő alatt sem norma­lizálódik, diabetológiai konzílium javasolt. Terhességi cukorbetegséggel szövődött vá­randósságot követően a következő várandós­ság különös odafigyelést kíván a terhességi diabétesz jeleinek korai felismerése céljából.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

 

 

 

 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.