hirdetés

A 2-es típusú diabétesz átmeneti remissziója

Nagyobb arányban érhető el a 2-es típusú cukorbetegség remissziója, ha a beteg 6 hónapon keresztül szigorú szénhidrátszegény diétát követ– mindezt nem kívánt hatások nélkül.

hirdetés

A The BMJ egyik közleménye szerint  nagyobb arányban érhető el a 2-es típusú cukorbetegség remissziója, ha a beteg 6 hónapon keresztül szigorú szénhidrátszegény diétát követ, mint más ajánlott diéták mellett. A szerzők hangsúlyozzák,hogy bár a diétából adódó előnyök 12 hónap múltán csökkennek, de a diabéteszgondozást végző orvosok mérlegelhetik, hogy ennek ellenére javasolják a 6 hónapos szigorú szénhidrátszegény diétát betegeiknek. Figyelmeztetnek arra is, hogy ez a típusú étrendi korlátozás csak aktív monitorozással, a gyógyszeres kezelés szükség szerinti korrekciójával vezethető be.

Már régóta ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének esszenciális eleme a megfelelő étrend követése. Ám továbbra sem egyértelmű, melyik diéta választandó erre a célra, és az egymásnak ellentmondó korábbi vizsgálatok sem segítenek eligazodni a kérdésben.

A vitás pontok tisztázására egy nemzetközi kutatócsoport elemezte a szénhidrátban szegény diéták (LCD, low carbohydrate diet) és a szénhidrátban igen szegény (VLCD, very low carbohydrate diet) hatását, kontroll- (általában zsírszegény) diétákkal összehasonlítva. Következtetéseik alapját 23, részben már publikált, részben nyilvánosságra még nem hozott véletlen besorolásos vizsgálat (n = 23) adatai képezték, melyekben összesen 1357 fő vett részt.

Azokat a diétákat minősítették LCD-nek, melyekben a napi kalóriabevitel kevesebb mint 26%-a származott szénhidrátokból, míg VLCD-k esetében ez az arány mindössze max. 10% lehetett. Olyan vizsgálatokat vontak be az elemzésbe, melyekben a diétákat legalább 12 héten át alkalmazták 2-es típusú diabéteszben szenvedő felnőtt cukorbetegeknél (az átlagéletkor az egyes vizsgálatokban 47 év és 67 év közé esett).

A kimeneteleket 6 és 12 hónap elteltével értékelték. Kimenetelnek tekintették az alábbiakat: a diabétesz remissziója (a vércukorszint csökkenése gyógyszeres kezeléssel vagy anélkül), testsúlycsökkenés, nem kívánt hatások és egészséggel kapcsolatos életminőség.

Bár a vizsgálatok felépítése eltért egymástól, és minőségüket tekintve sem voltak egységesek, mégis megvalósítható volt az adatok összevetése.

Az alacsony vagy közepes erősségű bizonyítékok alapján azt találták, hogy LCD alkalmazása mellett 6 hónap múltán nagyobb arányban következett be a diabétesz remissziója, mint a kontrollnak tekintett diéták mellett, mindez nem kívánt kísérőjelenségek nélkül.

Nyolc közepes bizonyosságú vizsgálat összesen 264 résztvevőjének adatai alapján például megállapították, hogy a LCD-t követő betegek körében átlagosan 32%-kal csökkent a kockázat. LCD mellett ugyanakkor 6 hónap alatt jelentősebb testsúlycsökkenés volt elérhető, kevesebb gyógyszerre volt szükség, és javult a trigliceridek szintje is.

Az előnyök azonban 12 hónap elteltével csökkennek, ami egybecseng más vizsgálatok tapasztalataival, ugyanakkor vannak arra utaló bizonyítékok is, hogy 12 hónap múltán az életminőség és a koleszterinszintek is romlanak. A szerzők hangsúlyozzák, hogy következtetéseik gyenge vagy közepes bizonyosságú adatokon alapulnak. Mindezek ellenére a rövid távú LCD alkalmazását megfontolásra érdemesnek tartják a klinikusok számára a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy e szigoú étrendi korlátozás mellett mindenképp szükséges az aktív monitorozás és a gyógyszerelés esetleges korrekciója.

A szerzők hosszú távú, jól megtervezett, kalóriakontrollált randomizált vizsgálatokat tartanak  szükségesnek annak tisztázására, hogy az LCD hosszabb távon miként befolyásolja a testsúlycsökkenést és a diabétesz remisszióját, valamint a kardiovaszkuláris mortalitást és morbiditást. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.