hirdetés

Az álmatlanság 2-es típusú cukorbetegséget okozhat

Egy most közzétett vizsgálat a 2-es típusú cukorbetegség 19 kockázati tényezőt azonosította. Újdonság, hogy a betegség fontos rizikófaktoraként jelölték meg az álmatlanságot.

hirdetés

Az International Diabetes Federation (IDF) 2019-es adatai szerint körülbelül 463 millió felnőtt cukorbeteg él világszerte, és 2015-ben a Föld felnőtt lakosságának 9%-ánál állt fenn ez a kórállapot. A kutatók az évek során számos olyan tényezőt azonosítottak, melyek fokozzák a 2-es típusú diabétesz (T2DM) kialakulásának valószínűségét. Ezek közé tartozik az alkoholfogyasztás, a napközbeni szunyókálás, a reggeli kihagyása, a szorongászavarok, bizonyos aminosavak hatása, gyulladásos tényezők és az alváshiány.
A Diabetologia című lapban nemrégiben nyilvánosságra hozott közlemény a 2-es típusú cukorbetegség 19 rizikófaktorát sorolja fel. Ezen túlmenően 21 további kockázati tényezőt elemeztek, melyekre vonatkozóan nem állt rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték.
A kutatócsoport a mendeli randomizáció (MR) módszerét alkalmazva fogalmazta meg következtetéseit, mely a genetikai információkat a hagyományos epidemiológiai kutatási technikákkal ötvözi. A szerzők a Diabetes Genetics Replication And Meta-analysis konzorcium adatai alapján 74.124 T2DM-beteget és 824.006 kontrollszemélyt vontak be az analízisbe, akiknek átlagéletkora 55 évnek adódott, a résztvevők 51,8%-át alkották férfiak.
Új rizikófaktorként sorolták be az inszomniát, mivel az álmatlanságban szenvedő betegek 17%-kal nagyobb valószínűséggel számíthatnak T2DM jelentkezésére, mint azok, akiknél ilyen alvásprobléma nem áll fenn.
„A napközbeni szunyókálás ugyancsak a T2DM kockázati tényezőjének tűnik, de mivel ez szoros összefüggésben áll az inszomniával, egyelőre nem egyértelmű, hogy a napközbeni alvás önmagában is a T2DM független rizikófaktorának tekinthető-e” – magyarázzák a szerzők.
Ezen túlmenően többek között az alábbi faktorok növelik a T2DM előfordulásának esélyét:
-    depresszió
-    dohányzás
-    magas vérnyomás
-    koffeinfogyasztás
-    gyermekkori és/vagy felnőttkori elhízás
-    testzsír aránya
-    belső zsírtömeg
-    négyféle telített és telítetlen zsírsav vérszintje
-    a valin, a leucin és az izoleucin aminosavak vérszintje
-    alanin-aminotranszferáz vérszintje
A szerzők hangsúlyozzák, hogy változatlanul az elhízás tekintendő a T2DM legfontosabb kockázati tényezőjének. Az inszomniával feltárt összefüggés részben, de nem teljesen magyarázható az obezitással. Felvethető az is, hogy a depresszió és T2DM korrelációjában – legalábbis részben – az inszomnia is szerepet játszik.
A mostani elemzés a T2DM rizikóját csökkentő tényezőkre is kitért. Ilyenként azonosították a következőket:
-    alanin
-    nagy sűrűségű lipoproteinek („jó” koleszterin)
-    össz-koleszterin
-    menarche ideje
-    tesztoszteronszintek
-    születési súly
-    felnőttkori testmagasság
-    zsírmentes testtömeg (nőknél)
-    négyféle szírsav plazmaszintje
-    D-vitamin
-    iskolázottsági szint
A szerzők azt remélik, hogy a T2DM kockázatát fokozó és mérséklő faktorok ismeretében egyre eredményesebb prevenciós stratégiák alakíthatók ki.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.