hirdetés

A vegán diéta fokozza a jódhiány kockázatát

Egy friss vizsgálatban a vegán étrenden lévők egyharmadánál jódhiány igazolódott, de meglepő módon a vizsgálók nem észlelték a B12-vitamin hiányát az állati táplálékot nem fogyasztóknál.

 

hirdetés

A kizárólag növényi forrásokon alapuló étrendnek számos előnye van, adatok vannak például arra, hogy csökkenti bizonyos szívbetegségek, rosszindulatú daganatok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ugyanakkor egyre inkább bizonyíthatnak látszik, hogy vegán étrend mellett nem jutnak be kellő mennyiségben a szervezetbe azok a tápanyagok, melyek forrása elsősorban az állati eredetű táplálék. Ez utóbbiak közül a két legfontosabb a B12-vitamin és a jód.

A kobalaminnak is nevezett B12-vitamin alapvető szerepet játszik az idegek és a vörösvértestek működésében, valamint a DNS épségének fenntartásában. A megfelelő B12-vitamin-ellátottság elengedhetetlen a sejtek normális anyagcseréjéhez, hiányában zavart szenved az agy működése, fokozódik a kognitív zavar rizikója, anémia alakulhat ki. Ezen kívül összefüggés mutatkozott a vitaminhiány, illetve a depresszió, Alzheimer-kór, Parkinson-betegség és demencia között is.

A National Institutes of Health (NIH) adatai szerint egy átlagos felnőtt napi B12-vitamin-szükséglete 2,4 µg, melyhez főként húsokból, halakból, tejtermékekből és tojásból juthat az emberi szervezet. A Nutrient https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622783/ című lapban nyilvánosságra hozott felmérés szerint vegán étrend mellett az 55 évesnél fiatalabb férfiak csaknem 70%-ánál, a nők több mint 80%-ánál áll fenn B12-vitamin-hiány.

A másik fontos tápanyag, aminek megfelelő mennyiségét növényi forrásokból nehezebb fedezni, a jód. A jód alapvetően fontos a pajzsmirigy hormontermeléséhez, ajánlott napi bevitele felnőttek számára 150 µg. A statisztikák szerint azonban a világ népességének körülbelül 38%-a jódhiányos. Jód nagyobb mennyiségben van a halakban, tojásban és tejtermékekben. A B12-vitamintól eltérően a jód egyes növényi eredetű táplálékokban is megtalálható, bár vegán étrend mellett még így is komoly nehézséget jelenthet a megfelelő jódbevitel biztosítása, illetve a jódhiány elkerülése. A jódhiány pajzsmirigy-működési zavarokhoz vezethet, terhességben károsan befolyásolhatja a kognitív működést, kisgyermekeknél pedig a kognitív fejlődés károsítása mellett fokozza a mentális elmaradás kockázatát is.

A vegán étrend számos hátránya ellenére egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Például egy 2017-ben nyilvánosságra hozott felmérés https://www.jneb.org/article/S1499-4046(17)30230-0/fulltext szerint míg az Egyesült Államok lakosságának 1,9%-a követett vegán étrendet 2002-ben, ez az arány tíz év alatt 18,8%-ra emelkedett. A világszerte észlelhető trendre adott válaszként indították el azt a vizsgálatot, melynek eredményeit a Deutsches Ärzteblatt https://www.aerzteblatt.de/int/archive/article/215079 című lapban publikálták.

A vizsgálatban összesen 52, 30 és 57 éves kor közötti berlini lakos vett részt, akik közül 36-an követtek vegán diétát, 36-an pedig növényi és állati táplálékokat egyaránt tartalmazó vegyes étrenden voltak. A kutatók vizelet- és vérmintákból határozták meg a vitaminok és ásványi anyagok szintjét a szervezetben. A 3 napos megfigyelés során a vegán diétán lévőknél alacsonyabb koleszterinszinteket mértek, mint a vegyes étrendet követőknél. A kizárólag növényi táplálékokat fogyasztók rost-, E-vitamin-, K-vitamin- és folát ellátottsága jobbnak bizonyult, mint a növényi és állati táplálékot egyaránt fogyasztóké. A vegán diétát követők ugyanakkor nem jutottak olyan mennyiségben B12-vitaminhoz, D-vitaminhoz és jódhoz, mint a „mindenevők”. A vegánok esetében alacsonyabb volt a B2-, B3-, E- és A-vitamin, valamint a szelenoprotein P és cink szintje is, míg a folát- és K1-vitamin-szintek tekintetében ők álltak jobban. A vegán étrenden lévők vizeletmintáiban alacsonyabb jód- és kalciumértékeket mértek.

Meglepő megfigyelés volt, hogy a B12-vitamin-elégtelenséget nem észlelték a vegánok csoportjában. A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy „a vegánok többsége tisztában van azzal, hogy kizárólag növényi táplálék fogyasztása esetén fennáll a B12-vitamin-hiány veszélye, és ezt étrendkiegészítők szedésével pótolják. Valóban épp a B12-vitamin messze a legszélesebb körben szedett étendkiegészítő”.

A másik érdekes megállapítás az volt, hogy mindkét csoport jódszintje alacsony volt, bár a vegánok csoportjában kétségkívül nagyobb volt a jódhiányos személyek aránya. A jódszint a vegánok mindössze 8%-ánál érte el a normáltartomány alsó hatását, míg a vegyes étrenden lévők 25%-ánál.

A szerzők vizsgálatuk gyengéjeként említik, hogy a vizsgálati csoportot úgynevezett „kényelmi populáció” alkotta, azaz olyan személyeket választottak be, akiket minden nehézség nélkül elértek, mert válaszoltak a részvételi felhívásra. A beválasztás ezen módja nem zárja ki torzítás lehetőségét. A másik hátrány a vizsgálati csoport kis létszáma, a 27 fős részvételi szám ugyanis aligha alkalmas Németország népességének reprezentálására. 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.