hirdetés

A clonidin segít az opiátról való leszokásban

Úgy látszik, hogy clonidin kiegészítéssel sikeresebb az opioid-függő betegek leszoktatása, megnyúlik az absztinencia időtartama. 

hirdetés

A National Institute of Health (NIH) Nemzeti Drog Abúzus Intézete (National Institute on Drug Abuse = NIDA) kutatói egy 2015. augusztus elsején az American Journal pf Pcychiatry-ban megjelent közleményben leírták, hogy a buprenorfin mellé clonidint adva meghosszabbodott az absztinencia időtartama, különösen azoknál az egyéneknél, akiknél a stressz miatt erős vágyakozás alakult ki a szer iránt (Kowalczyk).

A Dr. Kenzie Preston (Clinical Pharmacology and Therapeutics Research Branch, NIDA Intramural Research Program, Baltimore, Maryland) vezetésével 208 heroin-dependens, vagy receptre írt opioid miatt függőségben szenvedő járóbetegen végzett randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött – önkéntes alapon működő – vizsgálatot a 2006. október és 2013. augusztus közötti időszakban végezték. A betegek mintegy fele (118 beteg, 57%) sikeresen absztinens maradt a vizsgálat első 5-6 hetében. Ezeket a betegeket találomra, kettős vak módon két csoportra osztották: az egyik csoportban (n=61) clonidint kaptak a betegek 14 héten keresztül naponta háromszor (az első héten 0,1 mg-os, majd a második hét után 0,3 mg-os kapszulák formájában), a másik csoportban (n=57) ugyanilyen módon placébót. A vizsgálati időszak végén a clonidint szedők csoportjában lényegesen hosszabb volt az opioidokkal szembeni absztinencia, mint a placebó csoportban (34,8 nap, standard deviáció 3,7 vs 25,5 nap, SD 2,7, p≤0,05).

Bár a clonidin csoportban egyetlen vizeletminta alapján valóban hosszabb volt az opioidokkal szembeni absztinencia, viszont egymást követő két vizeletvizsgálat eredményei alapján nem volt szignifikáns különbség a két csoport betegei között a visszaesés idejében. Ugyanakkor viszont az absztinencia időtartamának javulása mégis nagyon fontos, mert a vizsgálók feltételezése szerint jelezheti a jövőben várható tartós, valódi absztinenciát.

A clonidin kedvező hatásának igazolására végzett felmérés során véletlenszerűen kiválasztott napi négy mobil telefonhívással kérdeztek rá a betegek aktivitására és közérzetére, a betegek beszámolhattak a stresszről, a drog utáni vágyakozásukról, a kedélyállapotukról, valamint a droggal összefüggő egyéb problémákról. A clonidint (is) szedők csoportjában kisebb volt a stressz és az opiodok utáni vágy a placebót szedőkhöz képest. A clonidint is szedő csoport tagjaiban mérsékelt erősségű stressz esetén kisebb volt a heroin utáni vágy, mint a clonidint nem szedőknél, és csak komoly stressz esetén érte el vágyakozásuk azt a szintet, amit a clonidint nem szedőknél már mérsékelt stressz is beindított, ami arra utal, hogy a clonidin hatást a stressz indítja be.

A vizsgálat különösen izgalmas az adatgyűjtés módja miatt, hisz a napi négyszeri kontrol rendkívül hasznos információkhoz segíti a kutatókat. Állati modellekben már korábban igazolták, hogy a clonidin blokkolja a stresszre adott válasz, humán hatására azonban először született bizonyíték.  

 

A clonidin egy szimpatikolitikus gyógyszer, melyet leginkább artériás magasvérnyomás betegségben, figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD), szorongásos betegségekben, különböző elvonásos tünetek enyhítésében (alkohol, opioidok, dohányzás), migrénben, menopauzális hőhullámokban, hasmenésben és bizonyos fájdalmak esetén alkalmaznak. A szer jól tolerálható, bár gyakoribbak a mellékhatások (p≤0,05), elsősorban a szájszárazság, és ma már gyakran használják detoxikálás segítésére.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. The American Journal of Psychiatry 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.