hirdetés

Óvatosan a fájdalomcsillapítokkal vesebetegségben

A fájdalomcsillapítók egy része eleve nefrotoxikus, más része kedvezőtlenül befolyásolhatja a glomeruláris filtrációs rátát, ezért alkalmazásukkor - különösen vesebetegeknél - igen körültekintően kell eljárni. 

hirdetés

A krónikus vesebetegség (chronic kidney disease, CKD) különösen az idősebbeket érintő gyakori megbetegedés, a halálozás okai közt előkelő helyet foglal el. Fiatalokon a vesefunkciók elvesztésével jár, 65 év fölöttieken esetleg sokáig nem is progrediál. A CKD egyik patológiai jele a szekunder hiperparatireoidizmus, súlyos esetben a kalcium – csontrendszeren kívüli – lerakódásaival (kalcifilaxissal). Krónikus vesebetegségben a kardiovaszkuláris betegségek és a krónikus veseelégtelenség jelentősen megnő.

Az 1-3 stádiumban lévő CKD-s betegek (glomeruláris filtrációs ráta=GFR >30 ml/min/1,73m²) rendszerint tünetmentesek, de a 4-5 stádiumban (< 30 ml/min) már endokrin-, anyagcsere-, folyadék- és elektrolit zavarok jelennek meg. A leggyakoribb klinikai tünetek: fogyás, fehérjevesztés, izomgyengeség, ödémák, magas vérnyomás, fáradtság, gyengeség, rossz életminőség, kardiovaszkuláris problémák, encephalopathia, bőrtünetek, laboratóriumi eltérések, stb. A patológiai diagnózist a vese-biopszia igazolja.

A végstádiumban lévő vesebetegségben gyakori az egyéb krónikus fájdalom, de keveset tudunk a közvetlenül dialízisre váró CKD-ben szenvedők fájdalmairól, és a háziorvosok által felírt, vagy a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítás biztonságosságáról.

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology lapban 2015. február 20.-án online megjelent közleményben a kutatást vezető Dr. Jeffrey C. Fink (University of Maryland, Baltimore) kijelentette, hogy a CKD-ban szenvedő betegek fájdalomcsillapítására fokozottan oda kell figyelni, és a háziorvosokat fel kell világosítani a klinikailag jelentős mellékhatásokról. Évtizedek óta ismert az aszpirin, a fenacetin, a paracetamol és társaik nefropátiát okozó mellékhatása. Néhány receptre kapható, és néhány recept nélkül kapható (OTC) fájdalomcsillapító adagolását a vesefunkciókhoz kell igazítani, de pl. a nem-szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID-k) önmagukban is nefrotoxikusak, esetenként mégis alkalmazzák őket CKD-ban is.

Dr. Fink és munkatársai 2011 és 2013 között 308 dialízis előtt álló beteget vettek a „Safe Kidney Cohort” nevű vizsgálatba. A betegek által kitöltött kérdőíveken követték az elmúlt 12 hónap alatt észlelt fájdalmakat és a felhasznált fájdalomcsillapítókat. A fájdalomcsillapítókat több csoportba osztották pl. aszerint, hogy a szer eleve nefrotoxikus, vagy az adagolás befolyásolhatta a beteg glomeruláris filtrációs rátáját. Az NSAID-k a gyógyszerek, sajátságaik miatt –dózisuktól függetlenül – nefrotoxikusak, azaz alkalmazásuk minden betegnél gyógyszerrel kapcsolatos problémát hordoz.

Az analízis során kimutatták, hogy a vizsgált CKD-s betegek 60,7%-a (187 beteg) krónikus fájdalmakkal is küzdött, és többségüknek (72,1%) hetenként háromszor, négyszer voltak jelentős fájdalmai. Az artritiszes betegek számoltak be a legkínzóbb fájdalmakról (OR: 8,22, 95%CI 3,95-17,13), utána a 12 gyógyszert, vagy annál is többet fogyasztó betegek (OR: 5,02, 95%CI 2,38-10,60), majd a fizikailag csökkent aktivitásúak következtek (OR: 1,96, 95%CI 1,02-3,74). Ezzel ellentétben a 65 év fölötti CKD-s betegek kevesebb súlyos fájdalmat jeleztek (OR:0,32, 95%CI 0,15-0,66). A fájdalom mértékével arányosan növekedett a gyógyszerrel összefüggő problémák (DRP) aránya: míg fájdalom nélküli esetekben 0,07 volt (95%CI 0,04-0,13), mérsékelt fájdalomban 0,12 (95%CI 0,07-0,20, p=0,17), súlyos fájdalomban már 0,15 (95%CI 0,09-0,27, p=0,04). Mérsékelt krónikus fájdalomban szenvedő betegek esetén – a fájdalom nélküli betegekhez képest - háromszor nagyobb volt a valószínűsége, hogy nem megfelelő gyógyszert szednek (OR: 3,04, 95%CI 1,12-8,29, p=0,03). Ez az érték a súlyos fájdalmakban szenvedőknél már az 5,46-szorosára emelkedett (95%CI 1,85-16,10, p=0,002).

A betegek által leggyakrabban használt szer az acetaminofen volt (34%), majd a tramadol következett (15%), később az erős opiátok (12%), az NSAID-k (5%) és a kodein (3%) következett. Az NSAID-k közül az ibuprofen volt a leginkább használatban. Természetesen a betegek által kitöltött kérdőívek, az eladott gyógyszerek aránya nem fedi teljesen a valóságot, az esetszám is kevés, de a közlemény így is felhívja a figyelmet a CKD-s betegek krónikus fájdalmaira, és az alkalmazott gyógyszerek fontosságára.

A Dr. Sara Davidson (University of Alberta, Edmonton, Canada) által jegyzett szerkesztőségi közlemény szintén kifejti, hogy keveset tudunk az analgetikumok (köztük az opioidok) használatáról és biztonságosságáról. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy krónikus vesebetegségben a fájdalomcsillapítás komprehenzív megközelítést igényel, hiszen ezek a betegek fokozottan érzékenyek a gyógyszerek káros „mellék”hatásaira.

 

Írásunk a következő közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Clinical Journal of the American Society of Nephrology

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.