hirdetés

A colchicine erős szívvédő köszvényben

Három megfigyeléses vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy köszvényes betegekben a colchicine-nek erős szívvédő hatása van.

hirdetés

Ezek az adatok is azok közé az egyre szaporodó bizonyítékok közé tartoznak, amelyek szerint ez a 2400 éves gyógyszer csökkenti a kardiális események incidenciáját azokban a nagy kockázatú betegekben, akiknek nincs köszvényük ­ mondta Dr. Michael H. Pillinger, a New York Egyetem reumatológusa a Winter Reumatológiai Szimpóziumon. Dr. Pillinger a három megfigyeléses vizsgálat társszerzője volt, amelyek közül kettő még most is folyik, ezeknek még csak közbülső eredményeik vannak.

A vizsgálatok egyike egy retrospektív, keresztmetszeti pilóta vizsgálat volt, amelyben 1288 USA-beli köszvényes beteg vett részt. Az 576 colchicine-t alkalmazó és a 712, a gyógyszert nem alkalmazó beteg demográfiai jellemzői, társbetegségei és kardiovaszkuláris kockázati tényezői nagyon hasonlók voltak. A vizsgálat fő eredménye az volt, hogy a colchicine-t alkalmazók 1,2%-ának a kórtörténetében szerepelt akut miokardiális infarktus (MI), míg a colchicine-t nem alkalmazóknál 2,6% volt az MI prevalenciája; ez 54%-os relatív kockázatcsökkenésnek felelt meg (J. Rheumatol. 2012;39:1458-64).

A következő megfigyeléses vizsgálatban hasonlóan nagy volt a colchicine-nel kapcsolatos előny nagysága. Ez egy retrospektív kohorszvizsgálat volt, amelybe New York-i köszvényes betegeket vontak be; kizárólag olyanokat, akik megfeleltek az Amerikai Reumatológiai Kollégium diagnosztikus kritériumainak. A betegek közül 410-en colchine alkalmazók voltak, akik összesen 1184 évig szedték a gyógyszert, és utána 682 évig nem szedték, és 234-en nem alkalmazták a szert, s az ő esetükben 1041 év volt a követési idő. Itt is rendkívül hasonlóak voltak a csoportok demográfiai jellemzői és társbetegségei.

A közbülső elemzés szerint az aktív colchicine használókban 0,7% volt az akut MI incidenciája, míg a szert csak korábban alkalmazókban 2%, és a kontroll, a gyógyszert nem szedő csoportban 3,1%. Ez azt jelentette, hogy a colchinine-t szedőkban 0,003 MI/személyév volt az incidencia aránya, míg a kontrollokban 0,007 MI/személyév; ez 57%-os relatív kockázatcsökkenésnek felelt meg. Dr. Pillinger azonban megjegyezte, hogy ezek még nem a végleges adatok, s a vizsgálat eredményeit gyengíti, hogy eddig még csak kevés esemény következett be, és hogy a vizsgálat retrospektív jellegű.

E két vizsgálatban a köszvényes betegek napi 0,6­1,2 mg colchicine-t kaptak, s nem a mostani standardnak megfelelő 0,5 mg/nap adagot.

Az utolsó megfigyeléses vizsgálat egy retrospektív kohorszvizsgálat, amelyet dr. Peter Bergerrel, a Geisinger Health System (Danville, Pa., USA) kardiológiájának vezetőjével együttműködve végeztek. Mostanáig ebben 3064 köszvényes beteg vett részt. Az MI incidenciája eddig 6,3/100 személyév volt a colchine-t használókban, és 11,2/100 személyév a csak korábban colchinine-t szedőkben. Amikor azonban az adatokat korrigálták az esetleges zavaró tényezőkre nézve (pl. életkor, magas vérnyomás, diabétesz), és így elemezték őket logisztikus regresszióval, akkor a colchine-t alkalmazók csökkent MI kockázata nem volt szignifikáns.

Annak, hogy a colchicine a köszvényes betegekben csökkenti a kardiovaszkuláris események számát, az lehet az oka, hogy egy gyulladásgátló gyógyszerről van szó, és az ateroszklerózis egy gyulladásos folyamat. A colchicine-ről ismert, hogy gátolja a TNF-alfa, az interleukin-1-béta termelését, és más, a neutrofil, a makrofág és az endotél sejtek által termelt citokinekét. Az ateroszklerotikus plakkban ezek a sejtek vannak jelen.

Ugyanezen ok miatt a colchicine szívvédő hatású lehet a nem köszvényes személyekben is. Az ezt alátámasztó egyik legerősebb bizonyítékot egy 3 évig tartó, randomizált, egyszeresen vak klinikai vizsgálat szolgáltatta, amelyben 532 olyan ausztrál beteg vett részt, akiknek stabil koronáriabetegségük volt, és sztatint és trombocitagátló gyógyszert kaptak. E betegek egyik fele emellett 0,5 mg/nap colchicine-t is szedett, másik felük pedig nem. Az összetett elsődleges végpont az akut koronária szindróma, a kórházon kívüli szívmegállás és nem kardioembóliás iszkémiás stroke volt; ez a colchicine csoport 5,3%-ában fordult elő, s a kontrollok 16%-ában. Ez 67%-os relatív kockázatcsökkenésnek felel meg, s a kezelendő betegek száma (NNT) 11 volt, ami nagyon kedvező érték (J. Am. Coll. Cardiol. 2013;61:404-10).

 

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.