hirdetés

A colorectalis rák szűrése

A colorectalis rák szűrésének jelentősége megkérdőjelezhetetlen, az viszont nem dőlt még el egyértelműen, hogy melyik a legjobb vizsgálati módszer a betegek számára. A közleményben a szerző elemzi a colorectalis rák kockázatának felmérését és az okkult vérzés kimutatására szolgáló székletvizsgálat, a flexibilis szigmoidoszkópia, a kettős kontrasztos irrigoszkópia és a kolonoszkópia előnyeit és hátrányait. Ismerteti azokat a potenciális szűrővizsgálati módszereket is, amelyek a rendszeresen végzett vastagbélvizsgálatot elfogadhatóbbá tehetik a betegek számára.

A colorectalis rák szűrése az utóbbi években sok embert foglalkoztat. A betegség iránti érdeklődést tovább fokozta olyan, jól ismert személyiségek vastagbélrákja, mint Audrey Hepburn, Charles Schulz, Ruth Bader Ginsburg vagy Ronald Reagan. Katie Couric, akinek a kolonoszkópiáját a Today című show-ban egy országos tévéállomás közvetítette, sokak figyelmét hívta fel a betegek előtt nyitva álló szűrési lehetőségekre.1

Epidemiológiai tényezők

A statisztikák szerint 2002-ben az Egyesült Államokban vélhetően mintegy 1284900 új rosszindulatú daganatos esetet diagnosztizáltak (nem számítva egyes bőrtumorokat és in situ carcinomákat). Ezen belül a vastagbél- és végbéldaganatok száma 148300-ra (11,5%) tehető. A számítások szerint 2002-ben 555000 beteg hunyt el rosszindulatú daganat következtében, s a halálozáson belül a vastag- és végbélrák 10%-ot képviselt. A colorectalis rosszindulatú daganatok az USA-ban mind a férfiak, mind a nők között a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számítanak; számuk nem sokkal marad el a nők emlő- és tüdőrákjának, illetve a férfiak prosztata- és tüdőrákjának esetszáma mögött. A daganatos halálesetek számát tekintve

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Arthur P. Wineman, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.