hirdetés

A combtáji zsír felelős részben az idősek mozgásának lelassulásáért

A Wake Forest Baptist Egészségügyi Központ egyik új vizsgálata azt mutatta ki, hogy a combban felgyűlt zsír előrejelzi a mozgásképesség csökkenését az egyébként egészséges idősekben.

hirdetés

Kristen Beavers PhD, a kutatás vezetője és munkatársai azt mondták, hogy eredményeik szerint a járás sebességének korfüggő csökkenését nem lehet csak azzal megelőzni, hogy megőrzik az izomtömeget, hanem meg kell előzni a zsír felhalmozódását is.

A járás gyorsasága a korral csökken – mondta Beavers –, és az idősebb személyekben ez előrejelzi, hogy rokkantságra számíthatnak, arra, hogy ápolási otthonba kerülnek, sőt a halálra is. Véleménye szerint az idősekben a járás sebessége egy fontos, és potenciálisan módosítható előrejelzője a független életre való képességnek Sajnos – mondta Beavers –, nem sokat tudunk arról, hogy mi előzi meg a mozgásképesség hanyatlását, bár a test összetételének megváltozása jó kiindulópontnak tűnt a kutatás során. „Ahogyan öregszenek az emberek, általában egyre több zsír gyűlik fel az izmokban és körülöttük, és mi arra gondoltunk, hogy a láb izmai körül és a bennük felhalmozódó zsírnak önmagában is köze lehet a csökkent járássebességhez.”

A kutatók egy nagy vizsgálat adatait használták fel, amelyben többezer, kezdetben jó állapotban levő fehér és fekete, 70–79 éves személy vett részt. Azt vizsgálták, hogy a zsírtömeg és az izomtömeg változása hogyan befolyásolja a járás sebességét, és ezen belül elsősorban azt akarták megtudni, hogy a combtáji és combizmok közötti zsír változásai előrejelzik-e a járási sebesség csökkenését.

A vizsgálat során 2306 férfi és nő adatait tekintették át, akiknek átlagos életkora 74,6 év volt. A járás sebességét úgy mérték, hogy megállapították, hogy mennyi időbe telik az egyes személyeknek egy normálisan kb. 20 perces séta, és ezt négy éven át minden évben felmérték. A test összetételét komputertomográfiával (CT) vizsgálták.

Az eredmények szerint, melyeket az American Journal of Clinical Nutrition online kiadásában közöltek, mind a combizmok közötti megnövekedett zsírmennyiség, mind a combizmok tömegének csökkenése szignifikáns, független előrejelzője a járási sebesség csökkenésének. Mint Beavers elmondta, azokban az idősekben volt a legnagyobb a kockázata a klinikailag jelentős sebességcsökkenésnek, akikben a leginkább megszaporodott a comb zsírtartalma és akikben a comb izomtömege a legjobban csökkent.

Beavers elmondta, hogy a maga nemében ez a vizsgálat az első, és hogy „további, erre épülő vizsgálatoknak kell majd meghatározniuk, hogy a comb izomközti zsírtartalmának célzott csökkentésével, illetve a comb izomtömegének megnövelésével javítani lehet-e a járás gyorsaságát és meg lehet-e hosszabbítani azt az időszakot, amíg az idősek függetlenül élhetnek”.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.