hirdetés

A fiatal cukorbeteg

A „diabétesz” (cukorbaj) név két betegséget takar: az egyikben a célt tévesztő immunrendszer elpusztítja az inzulin hormont termelő sejteket, a másikban az izomzat tétlensége és a zsírpárnák vastagodása túlzott terhet ró rájuk. Mindkét típus előfordul fiatalok és serdülők körében is.

hirdetés

Az izmok, az agy és a többi szövet nagyrészt szőlőcukor (glükóz) formájában ve­szik fel és hasznosítják a tápanyagokat. A glükóz felvételéhez szükség van a has­nyálmirigy inzulin hormonjára. Az ún. 1-es típusú (inzulinfüggő, fiatalkori) diabétesz akkor alakul ki, ha a szervezet védekezőrendszere tévedésből a hasnyál­mirigy ellen fordul, a 2-es típusú (nem inzulinfüggő, felnőttkori) diabétesz pe­dig akkor, ha a szövetek nem nyitják meg kapuikat a vérben keringő glükóz előtt, hiába termel a hasnyálmirigy egyre több inzulint, egészen a végkimerülésig.

Kiből lesz cukorbeteg?

Az 1-es típusú cukorbetegség kockáza­ta földrajzi, genetikai, táplálkozási té­nyezőktől és korábbi vírusfertőzésektől függ. Gyakoribb a betegség az Egyenlí­tőtől távolabbi országokban, a bizonyos vírusokkal fertőződöttek és a D-vita­min-hiányban szenvedők között, s a te­héntejre vagy gabona alapú tápszerre korán átállított csecsemőket is a veszé­lyeztetettek közé sorolják.

A 2-es típusú diabétesz az idősebbek között népbetegség, de a fiatalok és a ser­dülők között is egyre gyakoribb. A bete­gek nagy többsége elhízott vagy túlsú­lyos; hajlamosít a betegségre a zsírban, kalóriában gazdag táplálkozás és a kevés mozgás. Korai, következetes életmód-vál­toztatással a fiatalkori 2-es típusú diabé­tesz megelőzhető vagy kezelhető.

Hogyan kezdődik a diabétesz?

A vércukorszint mérésével könnyen felismerhető a cukorbetegség, sőt már az azt megelőző állapot (prediabétesz) is. A gyorsan kifejlődő 1-es típusú diabé­teszt nehéz, a hónapok-évek alatt kiala­kuló 2-es típusút könnyebb felismerni a tünetek megjelenése előtt. Az első tü­net lehet fokozott éhségérzet, szomjú­ságérzet, gyakori vizeletürítés, fogyás, fáradtság, látászavar, bőrszárazság és -viszketés, lassú sebgyógyulás, a kéz/láb érzészavara, visszatérő gombás fertőzés. Kettes típusú diabéteszben ezek a tünetek a nyak körüli terület és a hónalj bőrének sötét elszíneződésével egészülhetnek ki.

A fel nem ismert/nem jól kezelt diabé­tesz közvetlen veszélye a hirtelen leeső vagy magasba szökő vércukorszint. Az előbbi (hipoglikémia) remegéssel, ide­gességgel, hideg verejtékezéssel, émely­géssel jár, és egy-két szem cukortól, pár korty édes italtól javul. Az utóbbi (hiperglikémia) jelei: bőséges vizeletürí­tés, csillapíthatatlan szomjúság, szapo­ra légzés, hányinger, acetonos lehelet. A hipo-vagy hiperglikémiás rosszullétet érző cukorbeteget sürgősen lássa orvos!

Milyen szövődményekkel jár a cukorbaj?

A hosszabb ideje fennálló cukorbetegség fő szövődményei a nagyerek elváltozásai (koszorúér-szűkület, agyérbetegség, vég­tagi keringési zavar), a kiserek elváltozá­sai (a veseműködés és a látás romlása), valamint az idegbántalmak. A szövődmé­nyek késleltetésének feltétele, hogy se az éhomi vércukorszintekben, se az átlagos vércukorszintet jelző HbA1c értékekben ne legyenek jelentős kilengések. Ehhez nem mindig elegendő a diéta és a sportolás.

Ha a cukorbetegség 1-es típusú, a has­nyálmirigy elveszti inzulintermelő képes­ségét, és csak injekcióban adott inzulinnal lehet egyensúlyban tartani a cukoranyag­cserét. Kettes típusú diabéteszben hosszú évekig nincs szükség inzulinra, legfeljebb szájon át szedhető gyógyszerekre. Minden cukorbetegnek figyelnie kell a vérnyomására és a koleszterinszintjére is. Mind­ezek beállításához jól bevált, biztonságos gyógyszerek sora áll rendelkezésre.

Mire figyeljen a fiatal cukorbeteg?

A fiatal cukorbetegnek a betegségével való több évtizedes egymás mellett élés­re kell berendezkednie. Ez különösen 1-es típusú diabéteszben nagy figyelmet és fegyelmet kíván. Az ételek porciózása, a rendszeres vércukormérések, a kellő in­zulinadagok pontosan időzített beadása alapkövetelmény ahhoz, hogy a beteg cu­koranyagcseréje megközelítse az egész­ségesekét. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő fiatalok számára az a legfonto­sabb, hogy legyen olyan testedzési prog­ramjuk, amellyel lefogyhatnak és a kisebb testsúlyt meg is tudják tartani.

                                     

hirdetés

cimkék

Cikk[107437] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.