hirdetés

A francia egészségügy összefogott

A párizsi terrortámadás nyomán az orvosok felfüggesztették Fekete Péntek nevű sztrájkjukat, kifejezték szolidaritásukat és sokan felajánlották önkéntes segítségüket.

hirdetés

Hat helyszínen szörnyű támadás érte Párizst és északi elővárosát, Saint Denist 2015. november 13.-án pénteken éjjel. A kegyetlen és embertelen támadásban 250-en sérültek meg, és a halottak száma 132 volt, ezért a magánorvosok Fekete Pénteknek nevezett sztrájk-mozgalmát azonnal felfüggesztették. Még péntek este, Dr. Jean-Paul Ortiz, a Confederation of French Medical Unions (CSMF, magyar megfelelője a MOTESZ) elnöke egy Twitter bejegyzésben szólította fel az összes orvost a sztrájk azonnal megszüntetésére, és sürgősségi betegellátásra. Az MG, a francia általános orvosok szövetsége szintén a Twitteren keresztül a sztrájk azonnal beszüntetésére szólított fel, és kifejezte a nemzettel és az áldozatokkal való szolidaritását. Már a privát praxisok szakszervezete elnökének tweet-jét megelőzően is számos orvos és önkéntes jelentkezett a balesetei és sürgősségi osztályokon, és ajánlotta fel segítségét. Dr. Jacques Lucas, a National Council of the Order of Physicians részéről november 14.-én megjegyezte, hogy „a doktorok a támadások után nem vártak utasításokra, amiért az Order háláját fejezi ki”.

Közvetlen ezek után a French Fedération de l’Hospitalisation Privée (FHP) – ami korábban ugyanezt a pénteket jelölte meg a 80%-os sztrájk napjának – szintén kiadott egy közleményt a sztrájk felfüggesztéséről. „A privát kórházak szövetsége (FHP) kéri az egészségügyi intézményeket, hogy függesszék fel az egészségügyi törvénytervezet ellen protestáló mozgalmukat, adjon elsőbbséget a sürgősségi ellátásnak a támadás miatt, ami gyászba borította a fővárost”.

Csak néhány órának kellett eltelnie ahhoz, hogy az orvostársadalom a Fekete Péntekről a Fehér Tervre váltson. A mozgalmat a párizsi kórházi hatóság (Assistance Publique – Hŏpitaux de Paris), röviden AP-HP indította útjára, A Fehér Terv gondosan őrzi a 2004-es törvényt, lehetővé teszi kiegészítő eszközök és emberi erőforrások mozgósítását, a nem alapvetően fontos tevékenységek újragondolását, és kiegészítő betegágyak megnyitását. „Az összes egészségügyi személyzetet mozgósították – részint a Service d’Aide Medicale Urgente-n keresztül, részint a baleseti és sürgősségi osztályokon keresztül. A szükséges személyzetet közvetlenül a kórházakba hívták”, az összes franciaországi nagy egyetemi klinikák sürgősségi osztályait mozgósították. A terrortámadás áldozatait a Saint-Louis Kórházba, a La Pitié Salpĕtriére Kórházba (utóbbiban kezelték régebben többek között Michel Schumachert, Alain Delont, Gérard Depardieu-t, de itt halt meg Josephine Baker és Diana hercegnő is), a Georges Pompidou Európai Kórházba, a Henri Mondor Kórházba, a Lariboisiére Kórházba, a Saint-Antoine Kórházba, a Bichat Kórházba és a Beaujon Kórházba szállították.

November 14-re, szombatra virradóra legalább 300 áldozatot kezeltek az előbb felsorolt intézményekben, közülük 80 személynél volt abszolút sürgősségi helyzet és 177 betegnél relatív sürgősségi helyzet. 43 további személyt (tanú, családtag) is fogadni kellett. Az AP-HP komor közleményt adott ki, mely szerint „a legtöbb beteg sokkos állapotban van és különféle, rendszerint többszörös sérülésekben szenvednek, melyek további hosszú orvosi kezelést igényelnek”. November 15.-én vasárnap késő délutánra az előző napinál legalább százzal több, kb. 415 beteget kezeltek pszichés sokkos állapottal. Viszont a 80 „abszolút sürgősségi esetből” 35 beteg állapota javult, de közben újabb három beteg elhunyt, így emelkedett 132-re a halottak száma. A 415 pszichés sokkos betegből vasárnap este már 218-at el is bocsájtottak.

Nemcsak az egészségügyi személyzet, hanem Párizs lakossága is kivette részét az erőfeszítésekből: bár az AP-HP szerint elegendő tartalék vér állt rendelkezésre, de mégis sokan sorakoztak önkéntes véradásra. A francia vérbank meg is jegyezte: „ez a mozgalom jó lenne, ha hosszasan tartana, t.i. minden nap 10000 véradásra van szükség”. Az Egészségügyi Minisztérium rögvest munkához látott, és Párizs számos helyszínén „orvosi-pszichológiai sürgősségi egységeket” hoztak létre az áldozatok és családjaik ellátására.

November 16.-án hétfőn Dr. Christopher Prudhomme a francia sürgősségi orvosok (Assotiation des Médecins Urgentistes de France) szóvivője közölt a Medscape Medical News-al, hogy visszatértek a normál munkához, a katasztrófa-helyzet megszűnt. A tragikus pénteken egy órán belül megkettőződött az eü. intézmények személyzete. A „triage” rendszernek (az esetek sürgősség szerinti osztályozásának) köszönhetően a nagyobb kórházakba sok tucatnyi sérültet lehetett beszállítani anélkül, hogy különös megterhelést jelentett volna. A sok pszichés probléma viszont nagy megterhelést jelentett.

A tragikus hétvége után köszönettel kell adóznunk minden egészségügyi dolgozónak, és tisztelettel kell gondolnunk az áldozatokra.      

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.