A hiperlipidémia gyógyszeres kezelése

A gyógyszeres lipidcsökkentés – életmódbeli változtatásokkal együtt – a kardiovaszkuláris betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésében egyaránt alkalmazható. Az elsődleges megelőzésben a sztatinokkal elért eredmények a legmeggyőzőbbek, főleg a nagy kockázatú betegek körében ezért a rizikómeghatározás alapvető. Sztatinkezelés ajánlott szekunder prevencióban minden kimutatott kardiovaszkuláris betegség vagy rizikóekvivalensek esetén. Akut coronaria-szindrómában nagy dózisú sztatinkezelést kell indítani. Ómega-3-zsírsavak adhatók azoknak a szívinfarktuson átesett betegeknek, akik a sztatinokat nem tolerálják. A fibrátok és a niacin nem csökkentik az összhalálozást a másodlagos megelőzésben, de hasznos kiegészítő szerek lehetnek, ha a sztatinok önmagukban nem csökkentik megfelelôen a lipdszintet. Egyéb koleszterin-csökkentő szerek nem javítják egyértelműen a betegközpontú kimeneteli paramétereket. Sok adat szól a sztatinok mellett a stroke és a perifériás verôérbetegség másodlagos megelőzésében.
 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Allen R. Last, MD, MPH
a szerző cikkei

Jonathan D. Ference, PharmD
a szerző cikkei

Julianne Falleroni, DO, MPH
a szerző cikkei

Prof. dr. Pados Gyula, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.