hirdetés

A hőhullámok kardiovaszkuláris betegséget jelenthetnek

Változókorban a nőket gyakori hőhullámok gyötrik. Egy új vizsgálat arra utal, hogy a nagyon sűrűn ismétlődő változókori hőhullámok kezdődő szív-ér betegség korai tünetei is lehetnek.

hirdetés

A nők változókorban változó gyakorisággal tapasztalnak hőhullámokat. A Pittsburghi Egyetem egyik munkacsoportja évek óta foglalkozik ennek a panasznak a vizsgálatával, legújabb eredményeikről a North American Menopause Society idei kongresszusán számoltak be Las Vegasban.

Az előadó Rebecca Thurston, a vizsgálat vezetője volt. A pszichiátriai tanszék docense idén már nagy feltűnést keltő tanulmányt jelentetett meg a Menopause folyóiratban, melyben a hőhullámok és az agyi fehérállomány működésének föltételezett összefüggéséről számoltak be. A fehérállomány hiperintenzitása a jelenlegi neurológiai adatok szerint valószínűleg az agyi kiserek megbetegedését jelzi, ezért ez a megfigyelés azonnal nagy vitát váltott ki.

A mágneses rezonancia technikával végzett vizsgálat szerint elsősorban az alvás közben észlelt hőhullámokkal egy időben jelentek meg a fehérállomány hiperaktivitását jelző területek. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a hőhullámok idején az érrendszer veszélyeztetett területei is kóros állapotba kerülhetnek. Ezért folytatták az arteria carotis intima-media vastagságának mérésével a hőhullámok és az erek kapcsolatának vizsgálatát, melynek eredményeit most ismertették.

Nem dohányzó, 40–60 éves nőket vontak be a vizsgálatba. A 255 vizsgálati alany testtömegindexe kissé emelkedett volt (29), a résztvevők 83%-ának megfigyelése a menopauza után kezdődött. A gyakori – napi 12 – hőhullámot érzékelő résztvevők intima-media vastagsága szignifikánsan nagyobbnak bizonyult, mint a naponta legfeljebb négy hőhullámot tapasztalóké, miután a mérési eredményeket korrigálták az életkorral, az iskolázottsággal, a testtömeggel, a vérnyomással és egyéb, a panaszt módosítani képes tényezővel. „A gyakori hőhullámok jelezhetik a fokozott kardiovaszkuláris kockázatot, de az ok-okozati összefüggés még nem tisztázódott, és az sem, hogy ennek alapján javasolható-e kezelés” – nyilatkozta Dr. Thurston.

„Ez az első tanulmány, mely összefüggést talált a hőhullámok és az intima-media vastagság között, azt sugallva, hogy a hőhullámok szubklinikus kardiovaszkuláris érintettséget jelezhetnek – mondotta Mary Norine Walsh, az American College of Cardiology alelnöke. További vizsgálatokra van szükség.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.