hirdetés

A fizikai aktivitás enyhíti a menopauza tüneteit

A rendszeres fizikai aktivitást végző középkorú nők jobb életminőségről és a manopauza tüneteinek enyhüléséről számolnak be – ezt mutatta ki egy populáció alapú vizsgálat.

hirdetés

A vizsgálat eredményeit a Maturitas 2015. januári számában tették közzé.

„Azok a nők, akiknek fizikai aktivitása elérte a javasolt szintet, egészségesebbnek érezték magukat, jobb volt relatív egészségük és életminőségük, mint a velük egykorú nőknek” – írta Kirsi Mansikkamäki, MSc (UKK Institute for Health Promotion, Tampere, Finnország) és kollégái.

A kutatók a népesség-nyilvántartás alapján véletlenszerűen 2606 olyan nőt vettek be a vizsgálatba, akik 1963-ban születtek (azaz 49 évesek voltak). Ezek közül 28% még rendszeresen menstruált, 31%-uk perimenopauzában volt, és 23%-uk a legutóbbi 12 hónapban nem menstruált. A maradék 18% menopauza státusza nem volt megállapítható, mivel hormonpótló terápiában részesültek.

E nőknek postán egy kérdőívet küldtek el, amely a Women's Health Questionnaire rövidített változata volt, s a kérdések az életminőségre, a szubjektív egészségi állapotra, a testömegindexre, a képzettségre és a fizikai aktivitásra vonatkoztak. A nők felének 25 kg/m²-nél kisebb volt a testtömegindexe, s őket normális súlyúnak tekintették.

Fizikailag aktívnak akkor tartották a személyeket, ha vagy legalább heti 2,5 órát töltöttek mérsékelt aktivitással (pl. gyors sétával), vagy 1,25 órát élénk aktivitással (pl. futással), és ha hetente legalább kétszer erőnléti vagy egyensúly tréninget is végeztek emellett. A résztvevők valamivel több, mint a fele (51%) fizikailag aktívnak minősült e definíció alapján.

A kevésbé aktív nők magasabb pontszámot értek el a szorongást és a depressziót (proporcionális esélyhányados [POR] = 1,44; 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,26–1,65), a szomatikus tüneteket (kivéve a vazomotorosokat) (POR = 1,61; 95% CI: 1,40–1,85) és az emlékezeti és koncentrációs problémákat (POR = 1,48; 95% CI: 1,29–1,70) tekintve. A vazomotoros tünetek, azaz a hőhullámok a testtömegre és a képzettségre történő korrekció után nem különböztek szignifikánsan a két csoportban.

Összességében, az aktívabb nők egészségesebbnek érezték magukat (korrigált POR = 3,22; 95% CI: 2,76–3,74) és jobbnak találták életminőségüket (korrigált POR = 1,91; 95% CI: 1,65–2,20), mint a nem, vagy kevésbé aktívak.

A közleménnyel kapcsolatos szerkesztőségi cikkben két ausztrál orvosnő megjegyezte, hogy eltérő eredmények születtek a fizikai aktivitás hatásáról a menopauza tüneteire. Ennek többféle oka is lehet, mint írták. Az egyik az, hogy a nem aktívnak minősített nők is végezhetnek valamennyi fizikai aktivitást, ami jót tehet nekik, és emiatt az aktivitás hatása kisebbnek adódhat, mint amilyen az valójában. Egy másik lehetőség az, hogy a súlyosabb fizikai vagy mentális problémákkal küszködő nők valószínűleg kevésbé hajlamosak a fizikai aktivitásra.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.