A kevés is több a semminél – az elhízott posztmenopauzális nők fizikai aktivitásáról

A túlsúlyos és elhízott nők számára inkább riasztóak, mintsem bátorítóak lehetnek a szokványos ajánlások a fizikai aktivitás növelésére. Spanyol kutatók a Menopause című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatukban arra a következtetésre jutottak, hogy ebben a csoportban még a kisfokú fizikai aktivitás is javíthatja az érrendszer állapotát.

hirdetés

Az egészségügyi szervezetek jelentős része jelenleg hetente 2,5−5 órás közepes fokú vagy heti 1−2,5 órás erőteljes fizikai aktivitást javasol felnőttkorban. Az orvos könnyen szembesülhet azzal, hogy ezt irreális elvárásnak tartják azok az idősebb, túlsúllyal küzdő nők, akik nincsenek hozzászokva a rendszeres testmozgáshoz.

„Nehéz feladatra vállalkozik az, aki az ülő életvitelhez szokott, a fizikai teljesítőképességek terén életkoruknál vagy testsúlyuknál fogva kihívásokkal küzdő nőket be akarja vonni a testedzési programokba” – írják a szerzők, akik a fentiek figyelembevételével azt elemezték, hogy az ajánlásokban szereplőnél kisebb mértékű fizikai aktivitás miként befolyásolja a kisartériák funkcióját és az oxidatív stresszt túlsúlyos és elhízott posztmenopauzális nőknél.

A vizsgálat keretében 47 túlsúlyos/elhízott posztmenopauzális nőt vontak be egy olyan 4 hónapos programba, mely naponta 1 órányi kis intenzitású testmozgást (egészségügyi dolgozó és edző felügyelete mellett végzett gyaloglást) írt elő a hét két napján. A program előtt és után mérték az alábbi paramétereket: fizikai aktivitás szintje, endogén antioxidáns státus, aszimmetrikus dimetil-arginin koncentrációja, endothel-funkció a kisartériák reaktív hyperaemia-indexe (saRHI) alapján, nyugalmi szívfrekvencia. A fizikai aktivitás növelése pozitív korrelációt mutatott a saRHI emelkedésével (r=0,330, p=0,027) és a nyugalmi szívfrekvencia csökkenésével (r= −0,297, p=0,047). Az antioxidáns kapacitás javulását ugyancsak megfigyelték.

A szerzők tanulmányuk gyengéjeként említik a kis mintanagyságot és a kontrollcsoport hiányát. Azt is megjegyzik, hogy bár eredményeik további kutatásokat tesznek szükségessé, vizsgálatuk szerint már az alacsony szintű fizikai aktivitás is javítja a túlsúlyos és elhízott posztmenopauzális nők kardiovaszkuláris állapotát. Hosszabb távú klinikai vizsgálatok végzését javasolják e csoport alacsony intenzitású testedzési programjára vonatkozó klinikai irányelvek kidolgozása érdekében.

 

Forrás: Merino J, Ferré R, Girona J, et al. Even low physical activity levels improve vascular function in overweight and obese postmenopausal women. Menopause. 2013;20:1036–1042.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.