hirdetés

A komputertomográfiás kolonográfia mindennapi klinikai alkalmazása

Bevezetés

A colorectalis rák (CRR) mindkét nembeliek körében világszerte a második helyen áll a daganatos betegségek miatti halálozás rangsorában, a férfiak között csak a tüdőrák, míg a nők esetében az emlőrák előzi meg. A fejlett világban évenkénti gyakorisága 40–50/105 érték körül van, halálozási aránya 20–25/év. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a lassan növekvő rákelőző elváltozásnak tekinthető adenomatosus polypok korai felismerését és megelőzését célzó programok segítségével lényegesen csökkenthető a CRR előfordulása, és végső soron az ebből adódó halálesetek száma.

E tény ismeretében nem meglepő, hogy egyre élénkebb figyelem fordul az egész vastagbél részletes vizsgálatára alkalmas módszerek felé. A minimálisan invazív kettős kontrasztos irrigoszkópia (DCBE, double contrast barium enema) jó hatásfokkal alkalmazható erre a célra , noha diagnosztikai teljesítőképességét több bírálat érte a közelmúltban. A manapság rendelkezésre álló kolonoszkópia (CS) a CRR felismerésének és megelőzésének pontos eszköze. A CS során lehetővé válik a vizsgáló számára, hogy a látható elváltozásokat látótérbe hozza, biopsziás mintát vegyen, és végül is eltávolítsa a polypot. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy invazív, költséges, a betegek számára sok esetben nehezen tolerálható módszerről van szó, mely gyakran teszi szükségessé nyugtatók adását. A diagnosztikai célú kolonoszkópia során fennáll a bélátfúródás veszélye, melynek előfordulása 0,1% körül van, az ezzel kapcsolatos halálozási arány nem éri el az 1:20000 értéket. A módszer másik gyengéje, hogy a coecum az esetek körülbelül 90%-ában érhető el, még gyakorlott vizsgáló számára is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Teresa M. Gallo, Giovanni Galatola, Mario Fracchia, Giuseppina Defazio, Francesca De Bei, Algelo Pera és Daniele Regge
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.