hirdetés

A köszvény és a vesebetegség kapcsolata

TÖBB MINT KÉTSZERES CKD-VESZÉLY

Bevezetés 
A köszvény a leggyakoribb gyulladásos ízületi betegség, amely a felnőtt brit lakosság 2,4%-át érinti. Gyakran társul egyéb betegségekkel, így hypertoniával, cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával, érbetegségekkel, és sokszor obezitással. A vesebetegségekkel és a vesekövességgel való kapcsolatát régen felismerték, de az ilyen irányú korai vizsgálatok a másodlagos ellátás szintjén végezték, s így azok nem reprezentálhatták a köszvényes populációt, hiszen őket elsősorban az alapellátás szintjén kezelik. A köszvény és a vesebetegségek, illetve vesekövesség összefüggéséről szisztematikus összegzést mindeddig nem közöltek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.