hirdetés

A legcsekélyebb alkohol is fokozza az emlőrák kialakulásának esélyét

Egy 12 millió nő adatait elemző tanulmány szerint már a legkisebb alkoholmennyiség is fokozza az emlőrák rizikóját, míg az egészséges diéta és testedzés csökkenti azt.

hirdetés

Az emlőrák a nőket érintő leggyakoribb rosszindulatú daganat szerte a világon, egyben a második leggyakoribb daganatos halálok: 2012-ben 1,7 millió új esetet diagnosztizáltak, amely a nőket érintő rosszindulatú daganatok mintegy negyedét jelenti. Ismert rizikófaktorai között tartják számon az idősebb életkort, a korai menarchét, a késői menopauzát és az emlőrákra vonatkozó terhelő családi anamnézist.

Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) vezetésével végzett vizsgálatban további rizikófaktorokat tanulmányoztak, összesen 119 tanulmány metaanalízisével. Az elemzett vizsgálatok összesen mintegy 12 millió nő adatait ölelték fel, köztük összesen 260000 emlőrákos esettel. A jelentés szerint egy kis pohár borral vagy sörrel egyenértékű napi 10 g alkohol is 5%-kal fokozza a premenopauzában lévő nők kockázatát az emlőrák kialakulására, míg ugyanez a mennyiség posztmenopauzában lévő nők körében 9%-kal növeli a rizikót.

A vizsgálók megállapításai szerint a túlsúly, az elhízás, vagy pusztán a felnőttkori hízás szintén fokozza a posztmenopauzális emlőrák kialakulásának rizikóját, míg a mérsékelt testedzés pre- és posztmenopauzális életszakaszban is csökkenti azt. A fizikálisan aktív posztmenopauzális nők mintegy 10%-kal kisebb valószínűséggel betegszenek meg emlőrákban, mint kevésbé aktív társaik. Premenopauzális korban lévőknél ez az arányszám még magasabb, mintegy 17%.

Mérsékelt evidenciaszintnek feleltek meg a vizsgálat azon felismerései, melyek szerint a keményítőt nem tartalmazó zöldségfélék csökkentik az ösztrogén-receptor negatív emlőrákok kialakulásának esélyét. Ilyen zöldségfélék közé sorolható a brokkoli, káposzta, kelbimbó, póréhagyma, spenót és bab. Szintén további kutatások általi megerősítésre szorul a közlemény azon jelentése is, hogy a tejtermékben gazdag, sok kalciumot és karotinoidot tartalmazó étrend szintén csökkenti az emlőrák kialakulásának esélyét. Magas karotinoid tartalmú ételek között említhetjük a sütőtököt, sárgabarackot, spenótot és kelkáposztát.

Ugyan a felsorolt ismeretek még gyermekcipőben járnak, mindenképpen rávilágítanak a fizikálisan aktív életvitel, az egészséges táplálkozás és a mérsékelt alkoholfogyasztás kiemelt jelentőségére.

 

Forrás: Medical News Today

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.