hirdetés

A LUX-Lung 3 vizsgálat ismertetése

A LUX-Lung 3 egy randomizált, fázis III vizsgálat, mely az afatinib versus pemetrexed/cisplatin kezelés első vonalbeli hatékonyságát vizsgálta előrehaladott stádiumú pulmonalis adenocarcinoma esetén EGFR aktiváló mutációval rendelkező betegeknél. A vizsgálat célja az afatinib hatékonyságának és biztonságosságának összevetése volt a pemetrexed/cisplatin kombinációval EGFR-mutáció pozitív adenocarcinomás betegek esetén. A vizsgálat során 345 beteget randomizáltak, ebből 230 beteg került az afatinib- (40 mg/nap), míg 115 beteg a pemetrexed/cisplatin-karba. A vizsgálati szert tartalmazó karban az adatok értékelésénél 65 beteg kapott még kezelést, a pemetrexed/cisplatin-karon már egy beteg sem. 91 beteg europid, a többiek ázsiaiak. 121 férfi és 224 nő került bevonásra, mintegy 68% volt soha nem dohányzó, 30% korábban dohányzott, míg a vizsgálat kezdetekor dohányzók aránya mindössze 2% volt. Tünetmentes agyi áttét megengedett volt, PS 0–1-es betegek kerültek bevonásra. A betegek 90%-a négyes onkológiai stádiumba tartozott, a maradék III/B stádiumba. 89% klasszikus mutációval rendelkezett (Del19/L858R). Ennek megfelelően kiemelendő, hogy a ritka mutációk aránya csupán 11% volt. A vizsgálat elsődleges végpontja a progressziómentes túlélés (PFS), a másodlagos végpont a teljes túlélés (OS), a terápiás válasz, a betegek életminőségének változása, a kezelés biztonságossága. Az elsődleges célkitűzés teljesült (PFS szignifikáns megnövekedése – független elemzők által).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ostoros Gyula
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.