hirdetés

A magas vérnyomás megelőzése joghurttal?

Több évtizedes megfigyelés igazolni látszik, hogy a hetenként legalább ötször joghurtot fogyasztó nők 20%-kal ritkábban lesznek hipertóniások, kiváltképp ha ez az étkezési szokás az általában vett egészséges táplálkozás része.

hirdetés

Az egészséges élelmiszerekről sokat olvashatunk, de nem túl gyakori, hogy meggyőző tudományos adatok alapján szerezhetünk tudomást a meghatározott ételek fogyasztása és a betegségek, kockázati tényezők között fellelhető összefüggésekről. Az American Heart Association (AHA) Epidemiology/Lifestyle 2016 Scientific Sessions programja keretében csaknem 80 000 hipertóniás nő és férfi joghurtfogyasztásának tapasztalatairól számoltak be. A vizsgálat lehetőségét három, évtizedek óta folyamatban lévő tanulmány adta.

Az amerikai egészségügyben dolgozó nők egészségi helyzetének első fölmérése, a Nurses’ Health Study 1976-ban indult, a Nurses’ Health II. tanulmány ezt a munkát 1989-ben folytatta. Az első regiszterben 121 700, a másodikban 116 000 nő szerepelt. A harmadik, Health Professionals Follow-up Study nevű felmérésbe főleg férfiakat vontak be. A résztvevők egészségügyi adatait, életviteli szokásait általában évente jegyezték, és most arról számoltak be, hogy 18–30 esztendő alatt összesen 74 609 személynek lett magas a vérnyomása (>140/90 Hgmm).

A statisztikai értékelésben figyelembe vették az életkort, a nemet, a származást, a hipertóniára vonatkozó családi anamnézist, a fizikai aktivitást, a fehérje-, gyümölcs- és zöldségfogyasztást, a tej- és sajtbevitelt, a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Külön részletesen értékelték a joghurt fogyasztását, annak napi gyakoriságát, az adagok méretét.

A Boston University School of Medicine munkacsoportja Justin Buendia vezetésével ismertette az eredményeket. A három vizsgálati csoport összesített adataiból, a hipertónia szempontjából figyelembe veendő tényezők beszámítása után is azt találták, hogy a hetenként legalább ötször joghurtot evő nők vérnyomása 20%-kal ritkábban emelkedett kóros értékre, mint azoké, akik havonta legfeljebb egyszer fogyasztottak joghurtot. Kiemelték, hogy az eredmény nem egy bizonyos típusú vagy márkanevű joghurtra vonatkozik, hanem minden joghurtként forgalmazott tejipari készítményre. (A kutatást nem valamelyik tejipari cég, hanem a National Dairy Council finanszírozta.)

A férfiaknál az elemzés nem hozott statisztikailag szignifikáns eredményt, mert ők lényegesen kevesebb joghurtot ettek. A kutatók még azt is megvizsgálták, hogy a joghurt fogyasztása mennyire fontos eleme az egészségesnek mondott étrendnek. A DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ismert és igazolt táplálkozási eljárás, ezért kiszámolták, hogy a vizsgálati alanyok diétája mennyi joghurtot tartalmazott, és étkezésük mennyire felelt meg a DASH étrendnek. Kiderült, hogy azok a nők, akiknek a kosztja megközelítette a DASH diétát, és hetenként legalább ötször ettek joghurtot is, 31%-kal ritkábban lettek hipertóniásak.

A munkacsoport vezetője így foglalta össze a vizsgálat tanulságát: „Nincs olyan étel, mely varázsszerként védene a betegségek ellen, de az egészséges diéta részeként a rendszeres, gyakori joghurtfogyasztás fontos lehetőség a magas vérnyomás megelőzésére.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.