hirdetés

Joghurttal a cukorbetegség ellen?

A 2-típusú cukorbetegség nálunk is mintegy 700 000 embert érint, a betegek száma a következő 25 évben megduplázódhat. Egy új angol vizsgálat szerint ez a veszély sovány tejtermékek, például a joghurt rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető.

hirdetés

A világhírű angol Cambridge egyetem indította el az EPIC (European Prospective Investigation of Cancer) vizsgálatot, amely az eddigi legszélesebb körű tudományos tanulmány a táplálkozás és a rosszindulatú daganatok összefüggésének kereresésére. Európa tíz országában csaknem félmillió ember vesz részt a vizsgálatban, mely nem csak a daganatos megbetegedések és a táplálkozás kapcsolatára világíthat rá, hanem számos egyéb egészségügyi probléma  megoldásához is elvezethet.  

Az EPIC-Norfolk csaknem 25 000 olyan 45-74 éves nő és férfi adatait elemezte, akik már több, mint egy évtizede vesznek részt a vizsgálatban. A Norwich városában és környékén élő személyek rendszeres időközönként hetente pontosan följegyezték mit és mennyit ettek-ittak.  A kutatók a későbbiekben ennek  ismeretében értékelték a vizsgálati alanyok egészségének alakulását.

A Nita Forouhi vezette munkacsoport eredményeit a Diabetologia közölte.  A  11 év alatt vizsgált 3502 résztvevőből 753 személyben alakult ki 2-típusú cukorbetegség. Rendszeres táplálkozásukat a csoport többi tagjának étkezésével összehasonlítva számukra is meglepő eredményre jutottak.

Az hetenként legalább öt alkalommal egy doboznyi (125 gramm) joghurtot fogyasztók  28 %-kal kisebb eséllyel kerültek a cukorbetegek közé. A kedvező hatás nem csak a joghurtra, hanem mindenféle alacsony zsírtartalmú, fermentált tejtermékre is is igaznak bizonyult.  A cukorbetegség elleni védőhatás a tejfogyasztás mennyiségével azonban nem mutatott kapcsolatot.

Forouhi professzor hangsúlyozta, hogy megfigyelésük nem jelent ok-okozati összefüggést. Bár a cukorbetegség kockázatát csökkentő készítmények igen egészséges fehérjéket, vitaminokat és sókat tartalmaznak, ez nem jelenti azt, hogy a joghurt rendszeres fogyasztása képes megakadályozni a cukorbetegség kialakulását. Valószínűleg inkább azzal függhet össze, hogy megfigyeléseik szerint a joghurtot kedvelők egyéb szempontok szerint is egészségesebben éltek.

Ha nem csak a joghurtot vették figyelembe, hanem általában a gyakran fogyasztott, sovány tejtermékeket együtt, a kedvező hatás 24 %-os volt. A számok még sokatmondóbbak: azoknál, akik a sült krumplit délelőtt vagy délután képesek voltak joghurtra váltani, a fermentált tejtermék kedvező hatása 47 %-osnak bizonyult.

“Ma, amikor temérdek adat jelzi, hogy sokféle étel: a telített zsírok, a cukor vagy a cukros italok rosszat tesznek az egészségnek, jó hír, hogy vannak ennivalók, például a joghurtok, melyek hasznosak és még finomak is” – mondotta a vizsgálat vezetője.

 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.