hirdetés

A majomkenyérfa gyümölcse cukorbetegség ellen is jó

A rendszeres gyümölcsevés, különösen áfonya, szőlő, alma fogyasztása jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét, gyümölcslé ivása viszont fokozza ennek kockázatát. A baobabkészítmények ugyancsak gátolják étkezés után a vércukor emelkedését. 

hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegség mind gyakoribb: nemzetközi becslések szerint a jelenlegi 250 millió cukorbeteg létszáma évente hétmillióval nő. A kezelés igen drága, ezért sokat jelentene, ha sikerülne a betegséget megelőzni vagy főleg diétával kezelni.

A Harvard School of Public Health kutatói azt vizsgálták, hogy a különböző gyümölcsök fogyasztása milyen módon és mértékben befolyásolják a cukorbaj kifejlődését. A téma tudományos megközelítését három hatalmas amerikai adatgyűjtés tette lehetővé: a Nurses Health Study, a Nurses Health Study II és a Health Professionals Follow-up Study.

Évtizedekkel korábban gondoltak arra, hogy a legkülönbözőbb egészségügyi kérdések tanulmányozására az egészségügy dolgozói a leginkább alkalmasak, hiszen hivatásuk miatt általában évente történik náluk kötelező vizsgálat, laboratóriumi mérés. Qi Sun vezetésével a munkacsoport 1984 és 2008 között a három rendszeres vizsgálat eredményeiből, 187382 egészségügyi dolgozó, írásban adott étkezési adatait dolgozta fel.

Már augusztusban a British Medical Journal közölte a hírt, hogy azok a felnőttek, akik hetenként legalább két alkalommal fogyasztottak bizonyos gyümölcsöket, elsősorban vörös áfonyát, szőlőt, almát, a cukorbetegség 23 százalékkal ritkábban fordult elő, mint azok esetében, akik havonta egyetlen alkalommal ettek ilyen gyümölcsöket.

A hír meghökkentő része a megfigyelés folytatása volt: akik naponta többször ittak ilyen gyümölcsleveleket, azok viszont 21 százalékkal nagyobb arányban kerültek a cukorbetegek csoportjába. A tudományos dolgozat szerzői feltételezték, hogy a gyümölcslé glikémiás indexe nagyobb, mint a teljes gyümölcsé, tehát a vércukor értékét gyorsabban megemeli, mint a gyümölcs, és ez a kedvezőtlen különbség oka.

A majomkenyérfa, a baobab gyümölcse a múlt évszázad utolsó évtizedeiben került az európai piacra és igen gyorsan népszerűvé vált. A főleg Dél-Afrika, Namíbia, Mozambik, Zimbabwe területén élő, 1000 évnél is tovább elő óriásfa 30 méterre is kiemelkedik a földből és törzsének átlagos vastagsága 7−11 méter.

A hatalmas zöld vagy barna gyümölcsöt nemcsak a majmok szeretik, hanem az ott lakó népek is, akik a legkülönbözőbb ételek formájában fogyasztják. A baobab gyümölcsének belseje négyszer erősebb antioxidáns hatású, mint a kivi vagy az alma. Sok benne a C-vitamin, a riboflavin, niacin, pektin és növényi savak, míg a benne lévő olajban A-, D- és E-vitamin található. Nem csoda, hogy Afrikában régóta használták gyógynövényként.

Angol és ausztráliai kutatócsoport megvizsgálta a fehér kenyér hatására bekövetkező vércukoremelkedés mértékét, ha a szénhidrátot baobab gyümölcsből készült itallal együtt fogyasztották. Tanulmányukat a Nutrition Research közölte. A hatóanyag 250 ml térfogatban 18,5 gramm, illetve 37 gramm gyümölcsből készült. A nagyobb dózis a vércukor emelkedését 60 percnél hosszabb ideig gátolta, a fehér kenyér okozta hiperglikémiát a kisebb adag 180 percnél is tovább ellensúlyozta.

A kutatók a gyümölcs húsát belesütötték a fehér kenyérbe is. A cukor felszabadulását a gyümölcs így is mérsékelte. „A baobab gyümölcsében sok a nagy molekulasúlyú tannin és ez befolyásolhatja a keményítő lebomlását – írják a kutatók. − A baobab gyümölcsének polifenol-összetétele még nem ismert, és további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, hogyan működnek ezek a polifenolok.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.