hirdetés

Cukorbetegség kezelése fahéjjal

A fahéj készítmények szedése egy metaanalízis szerint 2-tipusú diabeteszben előnyös hatású mind a vércukor szintre, mind a szérum koleszterin szintjére. A szakértők egyelőre nem ajánlják a fahéjat a diabetikumok helyett. 

hirdetés

Tíz tanulmány metaanalízise azt mutatta, hogy a 2-tipusú cukorbaj kezelése fahéj készítmények szedése a 2-tipusú diabeteszben javítja a vércukor-  és a szérum koleszter szintet. A szakértők ugyan nem ajánlják önálló antidiabetikumként a fahéjat, de kiegészítő terápiaként alkalmasnak tűnik.

Számos beteg még krónikus betegség esetén sem veszi be a betegsége kezelésére szolgáló gyógyszergyári hatóanyagokat tartalmazó tablettákat, hanem természetes eredetű gyógymódokat keres. De még a hagyományos nyugati típusú gyógyszerelést elfogadók is szívesen alkalmaznak kiegészítő szerként különböző diétákat vagy táplálék kiegészítőket, elsősorban akkor, ha azok gyógyhatását megfelelően kontrollált módon bizonyították.

Korábban már voltak a fahéj kedvező hatására diabéteszben, de ezeknek összefogott elemzése hiányzott. Most Olivia Phung, a Western University professzora és munkacsoportja összegyűjtötte ennek a témának szakirodalmát és az így elemzett anyagot az Annals of Family Medicine közölte.

A kutatók 2008-ban már írtak dolgozatot erről a kérdésről és akkor nem találtak meggyőző adatokat arra vonatkozóan, hogy a fahéj egyértelműen kedvező lenne a cukorbetegségben. Mivel úgy érezték, hogy a fűszernövény jól kontrollált megfigyelésekben effektív, most 2012-ig bezárólag összegyűjtötték az orvosi irodalom különböző nyelveken fellelhető ezzel kapcsolatos közleményeit.

A tíz, jól kontrollált dolgozat összesen 543, 2-típusú diabéteszes  beteg fahéj kezelésének eredményét tartalmazta. A tanulmányok randomizáltan alkalmazták a fahéjat 20-60 betegből álló csoportokra, azonos számú beteget tartalmazó kontroll kezeléshez hasonlítva. Öt vizsgálatban a nemzetközi terápiás irányelvek szerint javasolt, hivatalos antidiabetikus terápiát is alkalmaztak.

A fahéjat hét tanulmányban az étellel adták be, háromban az étkezés ideje táján használták. A fahéj adagja napi 120 mg és 6 g között mozgott. Hat vizsgálatban a Cinnamon cassia bevételi módja por vagy kapszula volt, egy tanulmányban cink glukonáttal és trikalcium foszfáttal együtt adták, egy esetben Cinnamon aromatikum volt a terápia és három dolgozatból nem derült ki, hogy a fahéj bevitele milyen formában történt.

A metaanalízisben értékelt vizsgálatok 4-18 hétig tartottak. A vércukor átlag -24,59 mg/dl mértékben csökkent a fahéj hatására, ez a metformin hatásánál kisebb (-58 mg/dl), viszont a sitagliptin hatásánál (-16 -26 mg/dl) nagyobb volt.

Jól mérhetően mérsékelte a fűszer az összkoleszterin szintet (-16,60 mg/dl), az LDL-koleszterin-  (-9,42 mg/dl) és a trigliceridek szintjét (-29,59 mg/dl), a HDL-koleszterin szintjét viszont emelte (1,66 mg/dl).

Jótékony hatásai közül az elemzők kiemelik, hogy az éhomi vércukor csökkentése mellett a glikolizált hemoglobin szintjét szignifikánsan nem befolyásolta (-0,16%). Ezt a kutatók az aránylag rövid ideig tartó vizsgálatokkal és az igen eltérő betegcsoportok (idős, régi cukorbetegek, fiatal cukorbetegek, eltérő kísérőbetegségek) miatt meglévő különbségekkel magyaráztak és részben ezért is tartanak szükségesnek további, hosszabb ideig tartó megfigyeléseket.

„A fahéj előnye a tolerálhatóság, mert egyik vizsgálatban sem figyeltek meg említést érdemlő mellékhatást és a szerény ár. Óvatosságra van viszont szükség az eddigi tanulmányokban alkalmazott dóziseltérések, a változó kezelési idő és az optimális betegcsoport gondos kiválasztásának hiánya miatt” – hangsúlyozta Prof. Phung.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.