hirdetés

A 2-es típusú diabétesz drága betegség

Minél fiatalabb életkorban kezdődik a 2-es típusú cukorbetegség, annál nagyobb összeget költ a beteg és a társadalom az alapbetegség és szövődményei kezelésére.

hirdetés

Az egészséggazdaságtan az utóbbi évtizedekben igen fontos tudománnyá fejlődött, mert a betegségbiztosítás költségnövekedése, a korszerű terápiás lehetőségek, az utolsó fél évszázadban a világ gazdagabb országaiban a megduplázódott életkilátások, a mind drágább kezelési módszerek a gazdaságos betegellátás technikájának fejlesztését tették szükségessé. A cukorbetegség esetén is a megelőzés a legjobb módszer, mind a beteg, mind a társadalom számára, de a prevenció is pénzbe kerül. Jelenleg világszerte 250 millió cukorbeteg él és szorul kezelésre. A statisztikai adatok szerint a betegek száma évente hét millióval növekszik.

Xiaohui Zhuo és munkacsoportja Atlantában azt vizsgálta, milyen gazdasági jelentősége volna a 2-es típusú diabétesz megelőzésének vagy korai felismerésének, illetve a szövődmények ellátásának. Tanulmányukat az American Journal of Preventive Medicine szeptemberi száma közölte. A kutatók szimulációs modellt készítettek a 25-44 éves korúak cukorbetegségének kezelési költségeire vonatkozóan.

A modell szerint az amerikai 2-es típusú cukorbetegek élethosszig folytatandó terápiája 25-44 éves kor között történő diagnózis esetén átlag 28 millió forintnak megfelelő dollárba kerül. Nőbetegek esetén ez az összeg mintegy 29 millió forintra emelkedik. A költségek természetesen későbbi életkorban történő diagnózis esetén arányosan csökkennek.

A cukorbetegség szövődményeinek ellátása az összköltség 53%-át veszi igénybe és ennek 57%-a szív- és érbetegségek kezelése, köztük a szívinfarktus és az agyi katasztrófák gyógyítására fordítódik. A munkacsoport a terápia minden költségét felszámolta, az orvosi vizitek, a gyógyszerek és a diagnosztikai anyagok összegét is.

A szövődmények kezelése a cukorbetegség esetén igen tetemesre rúg, hisz a betgség rendkívül sok kezelendő szövődménnyel jár, melyek sokba kerülnek, ilyen a vesekárosodás, az idegrendszeri zavarok, a szemkárosodás, a szívelégtelenség  és a végtagamputáció. Az utóbbira vonatkozólag hazai adat is létezik: nálunk naponta hét végtagot amputálnak diabétesz következtében.

Az Amerikai Diabétesz Társaság elnöke, Robert E. Ratner hangsúlyozta: öt év alatt a cukorbetegség ellátásának költsége 40%-kal növekedett. Szerencsére van ellenkező irányú változás is: a jól szervezett diabetológiai ellátásnak köszönhetően, a jobb vércukor kontroll eredményeként az amputációk szükségessége a felére csökkent, a veseszövődményekre költött összeg az utolsó 12 esztendőben 35%-kal csökkent.

A cukorbetegség költségeire hazai adatok is léteznek: az OEP 2008-ban 174,5 milliárd forintot költött erre a célra, azaz a GDP 0,65%-át.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.