hirdetés

A glukagon a kövéreknek nem jelzi, hogy tele a gyomruk

Az elhízott emberek hormonális rendszerébe valószinűleg hiba csúszik és ezért éhségérzetük nem csökken, amikor már jeleznie kéne, hogy jóllaktak. Ebben a bonyolult hormonális szabályozásban egy új vizsgálat tanúsága szerint fontos szerepe lehet a glukagonnak.

hirdetés

A glukagont a pankreász Langerhans sejtjei termelik. Alapvető funkciója az, hogy ha a szervezetben csökken a vércukor szint, például nagy fizikai terhelés során, elválasztása fokozódik, ingerli a májat, hogy glikogénből glukózt képezzen, aktiválja a glukoneogenezist, a zsírokból pedig zsírsavak keletkeznek.   

A glukagon termelődés az étel összetételétől is függ. Sok szénhidrátot tartalmazó ennivaló fogyasztására a vér glukagon szintje esik és ezzel gátolja a vércukor jelentős növekedését. Ha viszont fehérjében gazdag az étel, a vér glukagon tartalma növekszik.

A glukóz homeosztázisban az inzulinnal ellentétes hatású glukagon még több, más hormonális effektust kifejt, emberben befolyásolva a növekedési hormon és a kortizol elválasztást. Korábbi vizsgálatok arra is utaltak, hogy a gyomorban lévő peptidet, a ghrelint, mely fokozza az étvágyat a neuropeptid Y útján, a glukagon közvetlenül befolyásolja a hipotalamusz-hipofízis tengelyen keresztül

Nem ismert, hogy a glukagon hogyan hat a ghrelinre, illetve aktív formájára, az acetilált ghrelinre kóros állapotokban, 1-tipusú diabéteszben vagy elhízás esetén, hiszen a WHO a kövérséget hivatalosan is betegségnek nyilvánította.

Berlinben a Charité Egyetem munkacsoportja, Ayman M. Arafat vezetésével ezt a kérdést vizsgálta prospektív, kettős-vak, placeboval kontrollált tanulmányban. A vizsgált személyek egyik csoportja 1-tipusú diabéteszben szenvedő, 6 férfi és 7 nő volt, átlagos testtömeg index (TTI) 24,8±0,95 kg/m². A második csoport 11, kövér ember (5 férfi, 6 nő, TTI:34,4±1,7 kg/m²), a harmadik csoport pedig 13, egészséges, karcsú személy, 6 férfi, 7 nő, TTI:21,7±0,6 kg/m² volt.

Kezelésként mindhárom csoport tagjainak, a hypotalamusz-hypofízis funkció megfelelő vizsgálata után, 1 mg glukagont vagy placebot adtak intramuszkulárisan. Az injekció után már fél óra múlva a plazma glukagon szint átlag nyolcszorosára, kilencszeresére nőtt. A vérszint alatti görbe felszine még 240 perc után is valamennyi vizsgálati alany esetében hasonlóan alakult.

A jóllakottsági index a sovány résztvevőknél 30 perc múlva szignifikánsan növekedett a kezelés után a kiindulási értékről (2,6) 3,4 pontra és az 1-tipusú cukorbetegeknél 2,2-ről 3,2 pontra. Ez mindkét esetben szignifikáns: p<0.01.

Ezzel szemben a kövérek csoportjában 30 percnél maradt a kiindulási érték (4.3), majd szignifikánsan csökkent 3-4 óra során 3,1, illetve 2,9 pontra. A statisztikai különbség mindkét időpontban p

„További kutatásra van szükség annak tisztázásra, a glukagon miért nem befolyásolja az éhségérzetet úgy, ahogy a soványak és az 1-tipusú cukorbaj esetében, olyan kövérek csoportjában, akik egyébként egészségesek” – nyilatkozta Dr. Arafat. ”Eredményeink azt igazolták: ez a hormon nem jelzi a kövér embereknek, hogy már telt a gyomruk, ezért tovább esznek és a túlevés fokozza az elhízást”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.