hirdetés

A hypoglykaemia növeli a kardiovaszkuláris betegség kockázatát

A külső beavatkozást igénylő, súlyos hypoglykaemiás állapot kétszeresére növeli a kardiovaszkuláris betegség relatív kockázatát –számoltak be róla tokyói kutatók a British Medical Journal  hasábjain egy általuk végzett metaanalízis alapján.

hirdetés

A japán National Center for Global Health and Medicine munkatársai irodalmi áttekintésükben hat olyan megfigyeléses vizsgálat adatait dolgozták fel, amelyekben a súlyos hypoglykaemia és a kardiovaszkuláris történések közötti kapcsolatot tanulmányozták, összesen több mint 900 ezer, 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteg részvételével. A súlyos hypoglykaemiás epizódot a feldolgozott vizsgálatok többségében az erre vonatkozó diagnosztikai kódszám alapján definiálták, míg egy tanulmányban a külső személy beavatkozását igénylő hypoglykaemiás állapot, egy másikban pedig az életveszélyesnek minősített, halálhoz vezető vagy orvosi beavatkozást, kórházi ápolást igénylő, illetve rokkantságot okozó hypoglykaemiát tekintették súlyosnak. Az 1 évtől 5,6 évig terjedő követés alatt a betegek 0,6–5,8 százalékánál fordult elő súlyos hypoglykaemiás állapot, ami – az alkalmazott definíciótól függetlenül – minden egyes vizsgálatban szoros kapcsolatot mutatott a kardiovaszkuláris betegségek nagyobb kockázatával. A relatív kockázat számszerű értéke a metaanalízisben 2,05-nak adódott (95%-os megbízhatósági tartomány: 1,74–2,42; p<0,001).

A fenti összefüggést minden egyes vizsgálatban az életkor, a nem, a kórtörténetben szereplő kardiovaszkuláris betegség, a cukorbetegség okozta mikrovaszkuláris szövődmények és az antidiabetikus kezelés figyelembevételével állapították meg. Az etnikai hovatartozás, az esetleges lipideltérések, a dohányzás és a testtömegindex lehetséges befolyásoló szerepére ugyan nem minden tanulmányban tértek ki, a metaanalízis során megállapították, hogy a súlyos hypoglykaemia és a szív-érrendszeri betegség relatív kockázata közötti összefüggés e tényezők figyelembevételekor is megmarad. A torzítás kiküszöbölésére irányuló elemzés rámutatott, hogy a cukorbetegséghez társuló egyéb súlyos betegségek önmagukban nem magyarázhatják a hypoglykaemia és a kardiovaszkuláris betegség közötti kapcsolatot.

A szerzők a súlyos vércukorszint-csökkenés és a kardiovaszkuláris rendszer károsodása közötti kapcsolat kézenfekvő magyarázatának látják, hogy a súlyos hypoglykaemiás állapot azonnali, aktiváló hatást gyakorol a szimpatikus idegrendszerre, a gyulladásos folyamatokra és az endothel-működésre, amelyek mindegyike kedvezőtlenül befolyásolhatja a szív-érrendszer működését.

Ha tehát nemcsak a túlságosan magas, hanem a túlzottan alacsony vércukorszint is kedvezőtlenül hat a szív és az erek működésére, különösen fontos, hogy a 2-es típusú cukorbetegség ellátása során az egyéni érzékenységtől függően állítsuk be a gyógyszeres kezelést – hangsúlyozzák a kutatók. Eredményeik megerősíteni látszanak, hogy a hypoglykaemiára való fokozott hajlam esetén lehetőleg a kisebb valószínűséggel hypoglykaemizáló szereket – köztük például a metformint – javasolt előnyben részesíteni. Emellett a betegoktatásban kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megfelelő táplálékbevitelre és a rendszeres otthoni vércukorszint-ellenőrzésre, főként az inzulinkezelésben részesülők esetében. Véleményük szerint bizonyos esetekben a HbA1c elérendő célértékére vonatkozó kritérium is enyhíthető lehet a súlyos vércukorszint-esés nagy kockázatának csökkentése érdekében.

Mindazonáltal, okkal feltételezhető, hogy a súlyos hypoglykaemiás epizód nem egyformán befolyásolja a kardiovaszkuláris betegségek minden típusának kockázatát, ezért a szerzők jól megtervezett, prospektív kohorszvizsgálatokkal javasolják tisztázni a feltárt összefüggés finomabb részleteit. Rámutatnak továbbá, hogy eredményeik nem általánosíthatók az 1-es típusú diabéteszben szenvedőkre, akik körében ugyan jóval gyakoribbak a hypoglykaemiás epizódok, a fiatalabb életkor miatt a kardiovaszkuláris történések viszonylag ritkák. Feltételezhető tehát, hogy e populációban nincs vagy elhanyagolható kapcsolat van a súlyos vércukorszint-csökkenés és a szív-érrendszeri betegségek között, ami összhangban áll egy közelmúltbeli vizsgálat megállapításaival.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.