A Parkinson-kór biomarkerei a liquorban
Nem kezelt betegek liquorában a tau proteinek, az a-synuclein és a béta-amyloid 1-42 (Abéta1-42) szintje összefüggésben áll a korai stádiumú Parkinson-kórral, szemben az egészséges személyekkel – írják a University of Pennsylvania kutatói, dr. Ju-Hee Kand és munkatársai.
A Parkinson-kór progresszív neurodegeneratív betegség, amelynek kórbonctani jellegzetessége a substantia nigra dopaminerg idegsejtjeinek degenerációja és Lewy-testek megjelenése a megmaradt dopaminerg neuronokban. A Parkinson-kór diagnosztizálása nehéz feladat, gyakoriak a diagnosztikus tévedések, különösen a betegség korai stádiumaiban. Nincsenek olyan klinikai döntési szabályok, amelyekről bebizonyosodott volna, hogy hasznosak a korai betegség felismerésében, bár a Parkinson’s UK Brain Bank kritériumai előrehaladott stádiumban javítják a diagnosztikus pontosságot. A Parkinson-kór diagnosztikájában nagy jelentőségük lehet azoknak a biomarkereknek, melyek már korai stádiumban jelzi ka betegség fennállását.
A most közzétett vizsgálatban a Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI) vizsgálat eredeti 102 önkéntese vett részt (63 személy Parkinson-kórban szenvedett, 39 egészséges kontrollszemély volt).
A JAMA Neurology című lapban nyilvánosságra hozott adatok azt jelzik, hogy a Parkinson-kóros betegek liquorában kissé, mégis szignifikáns mértékben alacsonyabb az Abéta1-42, a T-tau, a P-tau 181, az a-synuclein és a T-tau/Abéta1-42 szintje, mint az egészséges kontrollszemélyeknél. Az alacsonyabb Abéta1-42- és P-tau 181-szint társult a Parkinson-kór diagnózisával, és a liquor alacsonyabb T-tau- és a-synuclein-szintje mellett súlyosabbak voltak a motoros tünetek.
„A PPMI liquor-biomarkerekkel kapcsolatos első beszámolónk szerint a liquor Abéta1-42-, T-tau-, P-tau 181- és a-synuclein-szintjének meghatározása prognosztikai és diagnosztikai jelentőséggel bírhat a korai stádiumú Parkinson-kór kimutatásában. További kutatások szükségesek a teljes PPMI-kohorsz adatainak felhasználásával annak megítélésére, hogy a liquor biomarkerei mennyiben prediktívek a Parkinson-kór progressziójának előrejelzésében” – írják a szerzők.
A Parkinson-kór aktuális kérdéseiről szóló cikkünket itt olvashatja.