hirdetés

A Parkinson-kór biomarkerei a liquorban

Nem kezelt betegek liquorában a tau proteinek, az a-synuclein és a béta-amyloid 1-42 (Abéta1-42) szintje összefüggésben áll a korai stádiumú Parkinson-kórral, szemben az egészséges személyekkel – írják a University of Pennsylvania kutatói, dr. Ju-Hee Kand és munkatársai.

hirdetés

A Parkinson-kór progresszív neurodegeneratív betegség, amelynek kórbonctani jellegzetessége a substantia nigra dopaminerg idegsejtjeinek degenerációja és Lewy-testek megjelenése a megmaradt dopaminerg neuronokban. A Parkinson-kór diagnosztizálása nehéz feladat, gyakoriak a diagnosztikus tévedések, különösen a betegség korai stádiumaiban. Nincsenek olyan klinikai döntési szabályok, amelyekről bebizonyosodott volna, hogy hasznosak a korai betegség felismerésében, bár a Parkinson’s UK Brain Bank kritériumai előrehaladott stádiumban javítják a diagnosztikus pontosságot. A Parkinson-kór diagnosztikájában nagy jelentőségük lehet azoknak a biomarkereknek, melyek már korai stádiumban jelzi ka betegség fennállását.

A most közzétett vizsgálatban a Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI) vizsgálat eredeti 102 önkéntese vett részt (63 személy Parkinson-kórban szenvedett, 39 egészséges kontrollszemély volt).

A JAMA Neurology című lapban nyilvánosságra hozott adatok azt jelzik, hogy a Parkinson-kóros betegek liquorában kissé, mégis szignifikáns mértékben alacsonyabb az Abéta1-42, a T-tau, a P-tau 181, az a-synuclein és a T-tau/Abéta1-42 szintje, mint az egészséges kontrollszemélyeknél. Az alacsonyabb Abéta1-42- és P-tau 181-szint társult a Parkinson-kór diagnózisával, és a liquor alacsonyabb T-tau- és a-synuclein-szintje mellett súlyosabbak voltak a motoros tünetek.

„A PPMI liquor-biomarkerekkel kapcsolatos első beszámolónk szerint a liquor Abéta1-42-, T-tau-, P-tau 181- és a-synuclein-szintjének meghatározása prognosztikai és diagnosztikai jelentőséggel bírhat a korai stádiumú Parkinson-kór kimutatásában. További kutatások szükségesek a teljes PPMI-kohorsz adatainak felhasználásával annak megítélésére, hogy a liquor biomarkerei mennyiben prediktívek a Parkinson-kór progressziójának előrejelzésében” – írják a szerzők.

A Parkinson-kór aktuális kérdéseiről szóló cikkünket itt olvashatja.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.