hirdetés

A prosztatarák hormonkezelése

 Főbb tézisek:

  1. A prosztata-carcinoma növekedése androgénfüggő. A tesztoszteront az 5-alfa-reduktáz alakítja át a hormon aktív metabolitjává, dihidro-tesztoszteronná (DHT). Az androgének 95%-a a here Leydig-sejtjeiben, 5%-a a mellékvesekéregben termelődik.
 2. A hormonkezelés két formája a kasztráció és a hormonblokád. A kasztráció elérhető sebészi úton (a herék eltávolításával) vagy gyógyszerek (ösztrogének, LHRH-agonisták, LHRH-antagonisták) adásával. A hormonblokád szteroid vagy nem szteroid típusú antiandrogénekkel történhet. Flare jelenségnek azt nevezzük, hogy a szérum tesztoszteronszintje az LHRH-analógokkal végzett kezelés kezdeti szakaszában átmenetileg megemelkedik. Ez a jelenség antiandrogén gyógyszer kiegészítő alkalmazásával elnyomható.
   3. Az áttétes prosztata-carcinoma kezelése céljából alkalmazott, kasztrációból és nem szteroid antiandrogén adásából álló teljes androgénblokád bizonyos túlélési előnyt biztosít a kasztrációval szemben, de erőteljesebb mellékhatások mellett. A kasztráció jellemző mellékhatásai a csontritkulás, a hőhullámok, a gynecomastia és a potencia hanyatlása. A nem szteroid antiandrogének mellékhatásspektruma kedvezőbb.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
R. Ganzer W. F. Wieland T. Bach W. Rosler A. Blana
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.