hirdetés

A szepszis megelőzése szplenektómia után

A szplenektómián átesett betegek egész életükön át fokozottan ki vannak téve a fulmináns fertőzések és a szepszis veszélyének. A posztszplenektómiás szepszis három legfontosabb kórokozója a Streptococcus pneumoniae, a Neisseria meningitidis és a Haemophilus influenzae. Mindhárom ellen rendelkezünk oltóanyaggal, alkalmazásuk szplenektómiával összefüggő javallatait a cikk részletesen taglalja. Kiemelik a szerzők a lép nélkül élők átfogó felvilágosításának, készenléti antibiotikummal és sürgősségi betegigazolvánnyal való ellátásának szerepét a bakteriális fertőzések antibiotikumkezelésének mielőbbi megkezdésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
C. Theilacker
a szerző cikkei

W. V. Kern
a szerző cikkei

Dr. Friedman Gábor, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.