hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Az Orvostovábbképző Szemle mostani számában szerkesztőségi tanulmányt olvashatnak a betegjogok érvényesítésének első tapasztalatairól dr. Kondorosi Andrea ügyvéd, betegjogi képviselő tollából. Ez a kérdés egyre fontosabb lesz már a közeli jövőben, hiszen a törvény adta keretek között a betegek kinyilváníthatják véleményüket ellátásukról, a kórházról vagy rendelőről, az ott dolgozó orvosokról, nővérekről, asszisztensekről, szakszemélyzetről. A medicina hierarchikus rendszere eddig ezt csak elvétve tette lehetővé, de a hagyományok védelme megszűnőben van, és a jövőben számítani kell a vélemények erélyesebb artikulálására. Egyet kell érteni Kondorosi doktornővel abban, hogy sokkal jobb lenne, ha a betegek a betegjogi képviselőn keresztül és nem műhibaperek azonnali kezdeményezésével próbálnák orvosoltatni vélt vagy valós sérelmeiket. Minden kollégának tanácsolom, hogy ezt a rövid tanulmányt szívlelje meg, és segítse elő a maga területén a betegjogi szabályok minél teljesebb érvényre jutását.

Két érdekes cikkünk foglalkozik a colitis különleges eseteivel, bár a Clostridium difficile okozta pszeudomembránás colitis – részben a mindenütt jelenlevő antibiotikum-abúzus következtében – egyre gyakoribb probléma a kórházi ellátásban. Közleményünkből és Zágoni Tamás doktor értékes kommentárjából megtudhatják, hogy ez a betegség recidiválhat, és gyógyítása ilyenkor még nehezebb.

A mikroszkópos colitis ugyancsak ritka betegség, de a technikai eszközök szélesebb körű alkalmazásának köszönhetően egyre több esetről derül ki, hogy a bélnyálkahártya endoszkóppal alig látható elváltozásai gyakran nagyon kellemetlen tüneteket okozhatnak. Lakatos László doktor részletes kommentárja segíti Önöket
a kérdés jobb megértésében.

A vérköpés gyakori klinikai tünet, mely éppúgy jelezhet banális megbetegedést, mint súlyos, végzetes kórképet. A cikk és Balikó Zoltán tanár úr értő kommentárja részletesen tárgyalja azokat a szempontokat, amelyek alapján megítélhetjük az adott beteg haemoptoéjának jelentőségét. Következő cikkünk is gyakori betegségről ad összefoglalást: a fejfájások felosztása és okai a mindennapi gyakorlat fontos problémája, ezért Follmann Piroska professzor asszonyt is felkértük a cikk kommentálására, hogy a szemészeti szempontokat ismertesse, míg a neurológus szemszögéből dr. Áfra Judit vázolja fel a szakma álláspontját.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.