hirdetés

A tesztoszteron szedése növeli a szív-és érbetegségek kockázatát

A nagy fizikai erőt igénylő sportokat űzők izomtömegük növelésére gyakran használják a tesztoszteront, ami az új tudományos vizsgálatok szerint jelentősen növeli a szív-és érbetegségek kifejlődésének veszélyét. 

hirdetés

A hím nemi hormon, a tesztoszteron nem csak a szexuális képesség és érdeklődés, hanem a férfias megjelenés, az izomzat fokozott kifejlődésében is szerepet játszik.  A versenysportban doppingszernek minősül és rendszeres használata nem megengedett.

Két közelmúltban megjelent tudományos vizsgálat eredményei miatt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal, az FDA közölte: tanulmányozza a tesztoszteron szív- és érbetegségekre vonatkozó veszélyeit, az ilyen készítmények gyógyszerként történő alkalmazásának további engedélyezése szempontjából is.

A receptköteles hormonokat a kezelőorvosok eddig is csak minden szempontot mérlegelve, orvosi felelősségük tudátában, kizárólag indokolt esetben alkalmazták betegeiknél.  Az ilyen jellegű készítmények használata azonban testépítő és egyéb célból világszerte elterjedt gyakorlat lett, hisz ezeket az internet reklámok alapján bárki megrendelheti.

Az izomfejlesztő edzőtermek és fitnessz  szalonok látogatói a tesztoszteront injekció, bőrtapasz, kenőcs vagy tabletta formájában alkalmazzák, rendszerint  szakaszosan a mellékhatások esélyének csökkentése miatt.

Az FDA hivatalos döntésének okaként megjelölt egyik vizsgálatot 2013-ban a JAMA közölte. Rebecca Vigan és munkacsoportja 8709 olyan férfi adatait értékelte, akiknél 2005 és 2011 között koronarográfia történt. A vizsgált személyek tesztoszteron szintje alacsony (< 300 ng/dl) volt.  

Az elsődleges vizsgálati végpont az összhalálozás, a szívroham és az agyvérzés volt. Három évvel a koronarográfia után a tesztoszteronkezelésben nem részesült csoportban 19,9 %-ban, míg a tesztoszteronnal kezelteknél 25,7 %-ban következett be szívroham vagy agyvérzés eredetű halálozás. A kockázati tényezők gyakorisága vagy egyéb kezelések megléte nem különbözött a két csoport tagjainál.

A másik, az FDA figyelmét is felkeltő vizsgálat William D. Finkle és társaitól 2014-ben a PLoS ONE-on jelent meg. A tesztoszteronnal kezelt betegek a hormon adását követő három hónapon belül 36 %-kal gyakrabban kaptak infarktust és ez a gyakoriságbeli különbség a tesztosztereoonal kezelt és nem kezelt betegek között életkoruk előrehaladtával még tovább nőtt. A 65 éves vagy idősebb tesztoszteron pótlásban részesülő betegek 90 napon belül több mint kétszer sűrűbben kerültek szívroham miatt a kórházba.

Az FDA hangsúlyozza, hogy a rászoruló betegek a tesztoszteron terápiát csak akkor hagyják abba, ha azt kezelőorvosukkal megbeszélték. Az orvosokat viszont figyelmeztetik, hogy mérlegeljék a kezelés kockázatát és a várható eredményt.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.