hirdetés

Anabolikus szteroidokkal a sportsikerig és a pszichiáterig

Svéd kutatók fölmérték, különbözik-e az annak idején anabolikus szteroidot szedő hajdani nehézatléták lélektani állapota az ilyen szerrel nem élő sporttársaikétól. A figyelemösszpontosítás és a depresszió terén találtak különbségeket.

hirdetés

A maximális teljesítmény eléréséhez szinte minden sportágban szükség van az izomszövet optimális kifejlesztésére, a kifáradás késleltetésére és arra, hogy a versenyző képes legyen a küzdelem utolsó pillanatáig tökéletesen koncentrálni. Érthető, hogy a legkülönbözőbb sportágakban érdekelt vezető sportolók minden lehetséges módszert és eszközt igénybe vesznek ennek érdekében, így a nem ajánlott, sőt tiltott anyagokat, doppingszereket is.

A legtöbb anabolikus szteroid alaphormonja a tesztoszteron. Ez a hormon a fiúk szervezetében a pubertás kezdetétől termelődik a herében: ez hozza létre a férfiak másodlagos nemi jellegeit, vagyis a hang mélységét, a testszőrzetet és az erősebb nem szexuális irányultságát. A sportban az a jelentősége, hogy fokozza a fehérjeszintézist, mely az izomtömeg növekedésének alapja, de az izomzat nemcsak tömegében nő, hanem megnövekszik az izomerő is.

A sportorvosi kutatásban sokat foglalkoztak az anabolikus szteroidok izomzatra, fizikai teljesítményre gyakorolt hatásával, de az idegrendszerre, a pszichés állapotra nézve eddig hiányoztak kiváltképp az aktív sportidőszak utáni, későbbi évekre vonatkozó vizsgálatok. Svéd kutatók a British Journal of Sports Medicine legújabb számában közölték ilyen irányú vizsgálataik eredményeit.

A Göteborgi Egyetem egyik intézete, a CERA kutatói foglalkoznak ezzel a témával. A CERA a Centre for Education and Research on Addiction elnevezésből származó betűszó, és a függőséggel kapcsolatos lelki állapot kérdéseit vizsgálják. Az intézet igazgatója, Claudia Fahlke vezeti azt a munkacsoportot, amely az 1960 és 1979 között a nagy izomerőt igénylő sportokban legjobb eredményeket elért svéd versenyzők pszichés állapotával foglalkozik.

A kutatók összegyűjtöttek csaknem 700 egykori sportcsillagot, akik a nehézatlétika területén az elsők közé tartoztak. Az atlétika dobószámaiban, a súlyemelésben, a birkózásban kiemelkedő teljesítményű férfiakat tanulmányozták. Az első kérdés az volt, hogy kik használtak aktív versenyzőként anabolikus szteroidokat. Érthető módon a válaszokat teljes orvosi diszkrécióval kezelték.

A megkérdezett élsportolók közül minden ötödik igyekezett ilyen hormonkészítményekkel növelni izomtömegét, teljesítményét. A kutatómunka újdonsága az volt, hogy fölmérték: az egykori élsportolók e 20%-ának lélektani állapota később különbözött-e a többiekétől, akik nem éltek ilyen módszerekkel.

A doppingszereket használók szinte minden sportágban azért szednek ilyen anyagokat, mert úgy érzik, és a reklámok is azt állítják, hogy a versenyek kritikus pillanataiban az ilyen kezelés jelentősen javítja a koncentrálóképességet. Lehet, hogy a sportidőszakban ez valóban igaz, de a kutatók kiemelik, hogy a későbbi évtizedekben ezek a sportemberek éppen a gondolkodási koncentráció nehézségei miatt kerültek gyakrabban pszichiátriai kezelésre, mint azok a hasonló korú volt sporttársaik, akik nem doppingoltak.

A másik pszichiátriai probléma a depresszió volt. Az anabolikus szteroidok a későbbi évtizedekben sokszor tettek szükségessé depresszió elleni kezelést. Ugyancsak fokozták az agressziós kitörések esélyét. Ezzel párhuzamosan ezek az egykori élsportolók a többiekhez képest gyakrabban fordultak különböző kábítószerekhez is, és több lett közülük alkoholbeteg.

„Amit kimutattunk, az a tény, hogy a szteroidok és más drogok használata ördögi körben kapcsolódik a pszichiátriai panaszokhoz. Ez azt jelzi, hogy igen fontos a doppingszerek elleni küzdelem mind a sportban, mind azon kívül” – mondotta Fahlke professzor.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.