hirdetés

A trombolízis napszaki és hetenkénti eltérései akut ischaemiás stroke-ban

A Safe Implementation of Treatments in Stroke-International Stroke Thrombolysis Register eredményei

Több vizsgálat is azt jelezte, hogy a délelőtt második és harmadik harmadában, illetve a délután közepén és a késő délutáni órákban nagyobb a cerebrovaszkuláris események előfordulásának kockázata. Egyes beszámolók szerint hétvégén és hétfőn szaporodnak meg a stroke-esetek, míg mások a szerdát jelölik meg a legkockázatosabb napnak, megint mások nem tapasztaltak szignifikáns különbségeket a hét egyes napjai között. A biológiai hemodinamikai és hemosztatikus folyamatok cirkadián változásait feltételezik a stroke előfordulásában észlelhető időszaki ingadozásai mögött, mint amilyen például a fibrinolitikus aktivitás kora reggeli órákban észlelhető csökkenése, mely a trombogén állapot fokozódását vonja maga után.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
S. Lorenzano
a szerző cikkei

N. Ahmed
a szerző cikkei

T. Tatlisumak
a szerző cikkei

M. Gomis
a szerző cikkei

A. Dávalos
a szerző cikkei

R. Mikulik
a szerző cikkei

P. Sevcik
a szerző cikkei

J. Ollikainen
a szerző cikkei

N. Wahlgren
a szerző cikkei

D. Toni for the SITS Investigators
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.