hirdetés

A várandós anyák fogínyének állapota döntő fontosságú gyermekük egészsége szempontjából

Ha egy nő állapotos lesz, tudja, hogy saját és gyermeke egészsége érdekében egészségesen kell élnie. Az Amerikai Periodontológiai Akadémia (AAP) és az Európai Periodontológiai Szövetség (EFP) új ajánlásai azt javasolják a terhes nőknek, hogy vigyázzanak fogínyük egészségére is.

hirdetés

A kutatások szerint a fogínybeteg nőknél nagyobb a nemkívánatos terhességi kimenetelek kockázata, így a koraszülésé vagy a kis súlyú újszülötté – írja az AAP és az EFP.

A fogínybetegség krónikus, baktériumok okozta gyulladásos állapot, amely a fogínyt, és súlyosabb esetekben a fogakat tartó csontot is megtámadja. Ha nem kezelik, akkor a fogak elvesztéséhez vezethet, és kimutatták, hogy szisztémás betegségekkel is kapcsolatban van, így a diabétesszel és a kardiovaszkuláris betegséggel.

„Jellegzetes tünetei a betegségnek az íny érzékenysége, kivörösödése és duzzanata” – figyelmeztet Nancy L. Newhouse, DDS, MS, periodontológus, az AAP elnöke. „Az egyéb tünetek: fogínyvérzés fogmosáskor vagy evéskor, a fogaktól elemelkedő fogíny, rossz lehelet és a fogak meglazulása. Ezeket a jeleket, különösen terhesség alatt, nem szabad semmibe venni, és szakértő kezelésére lehet szükség.”

Számos kutatás utalt arra, hogy a fogínybeteg nőknél nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek és a kis súlyú újszülöttnek, mint az egészséges ínyű anyáknál. A Betegségellenőrző és –megelőző Központ (CDC) szerint a 2,5 kg-nál kisebb születési súlyú újszülötteknél nagyobb a kockázata a tartós egészségügyi problémáknak, például a későn kialakuló motoros készségeknek, a szociális fejlődés lassúbb voltának és a tanulási zavaroknak. Ugyanez áll azokra az újszülöttekre is, akik legalább három héttel idő előtt születtek. A koraszülés emellett járhat látás- és hallászavarral, légzési zavarokkal, evési és emésztési problémákkal.

Az orvosok és a fogorvosok egyetértenek abban, hogy a fogíny egészségének megőrzése fontos eleme az egészséges terhességnek. Az AAP és az EFP ajánlásai kijelentik, hogy a nem-sebészeti periodontális kezelés biztonságos a terhes nők számára és javíthatja a fogíny állapotát. A két irányelv, amelyek a Journal of Periodontology-ban, illetve a Journal of Clinical Periodontology-ban jelentek meg, tanácsokkal látja el mind az orvosokat, mind a fogorvosokat azzal kapcsolatosan, hogy miként diagnosztizálják és kezeljék a fogínybetegséget az állapotos nőkben. Emellett a Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiuma nemrég egy állásfoglalást bocsátott ki, amelyben arra ösztönzik a várandós anyákat, hogy foglalkozzanak a szájhigiénével és rendszeresen mossanak fogat. Ezzel nemcsak saját egészségüket védik, hanem megszületendő gyermekükét is.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.