hirdetés

A „vérvételes” – vénapunkció és -biztosítás onkológiai centrumunkban

Az onkológiai betegek esetén a vénák igénybevételének (mind vérvétel, mind gyógyszerbejuttatás céljából) kiemelt jelentő- sége van. A lehető legkisebb traumatizációval járó, átgondolt indikációjú vénapunkció nemcsak gyakorlott kezet, hanem megfelelő gondolkodásmódot is igényel. A gyógyszerbevitel- hez általában kanülök alkalmazását tartjuk szükségesnek, melyek leggyakrabban perifériásak, de az egymásra épülő kezelések idejének kitolódása, az ezzel együtt járó gyakoribb kontrollvizsgálatok, valamint a palliatív ellátással szembeni mind nagyobb igény és elvárás egyre többször teszi szük- ségessé centrális vénák alkalmazását. Dolgozatunkban az általános alapelvek mellett centrumunk gyakorlatát mutatjuk be. Magy Onkol 65:89-95, 2021

Kulcsszavak: vérvétel, vénabiztosítás, vénakanülálás, vér- vételes nővér, a beavatkozások alapelvei

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szabó Anita, Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház, Megyei Onkológiai Központ, Gyula
a szerző cikkei

Csikósné Mácsok Erzsébet, Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház, Megyei Onkológiai Központ, Gyula
a szerző cikkei

Pikó Béla, Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház, Megyei Onkológiai Központ, Gyula
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.