hirdetés

Agysérülés után depresszióssá válhat a gyermek

A felnőttkori agysérüléseok fokozzák a depresszió kockázatát, keveset tudunk azonban arról, hogy gyermekkorban mi a helyzet ezen a téren. Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (AAP) orlandói kongresszusára benyújtott absztrakt szerzői a gyermekkori sérülések esetében mérték fel a depresszió prevalenciáját.

hirdetés

A „Depresszió előfordulása agysérülést vagy agyrázkódást elszenvedett gyermekeknél” kutatás szerzői a 2007 National Survey of Children’s Health adatai alapján a gyermekkori agysérülések több mint 2000 esetét azonosították, ami jól tükrözi az agysérülések országos átlagát (2007-ben az Egyesült Államokban 1,9 százalék). Ezzel egyidejűleg 3112 gyermeknél állították fel depresszió diagnózisát, ami megfelel a gyermekkori depresszióra vonatkozó 3,7 százalékos országos éves aránynak. Szemben a többi gyermekkel, az agysérülést vagy agyrázkódást elszenvedett gyermekek 15 százalékánál diagnosztizáltak depressziót, ami a felismert depressziók vonatkozásában 4,9-es esélyhányadost jelent.

„A gyermekkori depresszió ismert prediktorainak figyelembe vételét követően – mint amilyen a családszerkezet, a fejlődési elmaradás vagy a rossz testi egészségi állapot – a depresszió még így is kétszer olyan gyakori agysérülést, illetve agyrázkódást követően – írja dr. Matthew C. Wylie, az „A depresszió előfordulása az agysérüléssel vagy agyrázkódással diagnosztizált gyermekek körében” című absztrakt szerzője. Az említett vizsgálat, mely az első, mely az agysérülés és a depresszió közötti összefüggéseket elemezte gyermekek és serdülők esetében, „talán hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy pontosabban jelezhessük előre a gyermekkori agysérülések prognózisát, ezzel együtt képesek legyünk felismerni azokat, akik különösképpen veszélyeztetettek a depresszió szempontjából” – írja dr. Wylie.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.