hirdetés

Aktívan árt a passzív dohányzás

Az amerikai tizenévesek 48%-a közölte, hogy otthon vagy járművön, passzív dohányosként ő is szívja a füstöt. Bizonyos adatok szerint a passzív dohányzás egészségügyi szempontból károsabb, mint a közvetlen cigarettázás.

hirdetés

A medicina legkülönbözőbb területein végzett kutatások igazolták, hogy a dohányzás az emberi test szinte minden szervének árt. A korszerű tudomány adatai szerint a dohányfüstben mintegy 4000-féle kémiai anyag van, melyekből legalább ötvenről bizonyították, hogy rákkeltő. A cigarettára vagy szivarra gyújtó ember szenvedélye következtében fölszálló füstöt azonban mások is belélegezik, akik ugyanabban a légtérben tartózkodnak, és mind több adatunk van arra, hogy ez a passzív dohányzás rendkívül veszélyes.

Amerikai statisztikák szerint ott ennek évente átlagosan 42 000 haláleset a következménye. A hazai becslések szerint a dohányzás okozta kardiális vagy pulmonális mortalitás következtében minden esztendőben kb. 30 000 fővel leszünk kevesebben, s a dohányfüst miatt eltávozók közül 3200-an csak passzív dohányosok. Ez azt jelenti, hogy a passzív dohányzásnak csaknem négyszer annyi áldozata van, mint a közlekedési baleseteknek.

A U.S. Centers for Disease Control and Prevention munkacsoportja Brian King vezetésével fejezte be azt a vizsgálatot a tizenévesek passzív dohányzásával kapcsolatban, melynek eredményeit a Pediatrics februári száma közölte. A kutatók 18 406 tizenéves iskolást kérdeztek meg passzív dohányzással kapcsolatos tapasztalataikról. A megkérdezettek 48%-a számolt be arról, hogy 1 héten belül szívott be passzívan dohányfüstöt: otthon 15,5%, járművön 14,7%, iskolában nem kevesebb mint 16,8%, a munkahelyén 21,1%, és más, zárt vagy nyitott közösségi térben 35,2%.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az USA területén évi 7300 tüdőrák halálesetet okoz a passzív dohányzás, a kardiovaszkuláris mortalitás növekedéséért pedig 25–30%-ban felelős. Fontos lépés volt, hogy sok országban a nyilvános helyeken már betiltották a dohányzást, de a passzívan beszívott cigarettafüst egészségügyi veszélyeire az eddiginél is nagyobb mértékben kell figyelmeztetni az embereket.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.