hirdetés

Alváshossz és diabéteszkockázat

Egy holland tanulmány, szerint mind a rövid, mind a hosszú alvásidőtartam növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, függetlenül az életmódtól és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőktől.

hirdetés

A Sleep Health-ben megjelent tanulmány szerzői a Maastricht Study 5561 olyan 40-75 év közötti résztvevőjének adatait elemezték, akik 2010 novembere és 2018 januárja között töltötték ki az alapkérdőíveket, és akikről teljes körű adatok álltak rendelkezésre. Az alvás időtartamát az ágyban töltött idő alapján értékelték, percben kifejezve, a combon viselt activPAL3 (PAL Technologies) gyorsulásmérő 7 éjszaka adatainak mediánja alapján. A glükózanyagcserét orális glükóz-tolerancia teszttel határozták meg, és az Egészségügyi Világszervezet diagnosztikai kritériumainak megfelelően prediabétesz vagy 2-es típusú cukorbetegség kategóriába sorolták.

Az alvás időtartama és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggést többváltozós logisztikus regressziós elemzéssel vizsgálták, figyelembe véve számos lehetséges zavaró tényezőt.

A résztvevők átlagéletkora 60,1 év volt, és a férfiak és nők között egyenletes volt a megoszlás. Összesen 832-en voltak prediabéteszesek és 1341-en 2-es típusú cukorbetegek, az alvás átlagos időtartama pedig 8,3 óra volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alvás időtartama és a 2-es típusú cukorbetegség között U alakú kapcsolat állt fenn, tehát a hosszú és a rövid alvás időtartama egyaránt növelte a kockázatot.

A teljesen kiigazított modellben az 5 órás alvás időtartama a 2-es típusú cukorbetegség esélyhányadosával volt összefüggésben, míg a 8 órás alvásé 2,9 volt. A 12 órás alvás időtartama esetén az esélyhányados 1,8 volt. Az alvás időtartama és a cukorbetegség közötti összefüggés nem volt szignifikáns.

Az eredmények "alátámasztják azt az elképzelést, hogy az alvás időtartama a 2-es típusú cukorbetegség releváns kockázati tényezője lehet, függetlenül az életmódbeli kockázati tényezőktől, beleértve az étrendet, a fizikai aktivitást, a dohányzási magatartást és az alkoholfogyasztást" - írják a szerzők. A megfelelő alvásidőtartam elérése érdekében fontos az egészséges alvási szokások kialakítása.

A tanulmányt korlátozza keresztmetszeti jellege. A vizsgálatban használt gyorsulásmérő továbbá nem képes megbízhatóan megkülönböztetni az ágyban töltött ébrenléti és alvási időt, ami téves besorolás lehetőségét rejti magában. A nappali szunyókálásokat sem vették figyelembe, és a hosszú távú alvásminták változását sem mérték. Ezenkívül nem lehetett ellenőrizni néhány potenciális zavaró tényezőt.

Forrás:

Sleep Health. Published online August 10, 2023. Article https://doi.org/10.1016/j.sleh.2023.06.009

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.