hirdetés

Anafilaxia: felismerés és kezelés

A diagnózist típusos esetben akkor állítják fel, amikor specifikus antigénnel való expozíciót követően egy órán belül jelentkeznek a tünetek. Az allergénnel végzett bőrteszt és a specifikus allergénekkel szembeni szérum immunglobulin E in vitro vizsgálata nem jelzi előre megbízhatóan az anafilaxiás reakciót. Még a légzési zavar vagy a kardiovaszkuláris sokk kialakulása előtt adrenalint kell adni intramuszkulárisan. Ha fennáll az anafilaxiás reakció ismétlődésének kockázata, a beteget ki kell képezni az autoinjektoros adrenalin készítmények alkalmazására.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
James J. Arnold, DO
a szerző cikkei

Pamela M. Williams, LT COL, USAF, MC
a szerző cikkei

Dr. Zubek László, kommentár
a szerző cikkei

Prof. dr. Gál János, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.