Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-11-02

Az FDA engedélyezte a Kesimpta nevű készítményt, mely a világ első olyan B-sejt depléciós terápiája, amelyet a sclerosis multiplexben szenvedő betegek önmaguknak adagolhatnak.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-06-12

Az FDA május 22-én értékelésre befogadta a Zealand Pharma A/S daziglukagon hatóanyagú készítményét, mely a HypoPal injekciós tollal alkalmazva súlyos hipoglikémia kezelésére alkalmas.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-13

Az FDA súlyos hipoglikémia kezelésére engedélyezte a Gvoke (glukagon) autoinjektorral adagolható, szobahőmérsékleten is stabil készítményt.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-17

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a migrén megelőzésére szolgáló Aimovig (erenumab) készítményt.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-04-26

Angliában az ex orosz kettős titkosügynök, Sergei Skripal és lánya megmérgezése kapcsán ismét előtérbe került az idegmérgek kérdése.

#6
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online
2015-09-10

Jelenleg a táplálékallergiák esetében oki kezelésről még nem beszélhetünk. A kiváltó allergén azonosítása és az allergénkerülő diéta jelenti a kezelés alapját, kiegészítve szükség esetén (fennálló anafilaxiaveszély) adrenalin/epinefrin tartalmú autoinjektor felírásával.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Bőrgyógyászat
2015-05-11

Az urtikária gyakori betegség, akut formája különösen gyakori. Szerencsés eset­ben az akut urtikária gyorsan elmúlik, a betegek sokszor maguktól megfejtik a tü­netek kiváltó okát. Nagyobb kihívás a krónikus spontán urtikária és az indukálható urtikáriák kezelése. A krónikus spontán urtikária gyakran évekig tart, aktív korban lévő embereket érint, és bár átmeneti állapotnak tekinthető, amíg tart, súlyosan rontja az életminőséget. Az omalizumab bevezetése nagy előrelépés a korábbi ke­zelésekre refrakter krónikus spontán urtikária kezelésében.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-01-26

Bár az anafilaxiás sokkot az egészségügyi dolgozók túlnyomó többsége biztonsággal felismeri, mégsem ad(na) mindegyikük azonnal adrenalint, és ha mégis, nem biztos, hogy megfelelő helyre adná, ezért e téren is igen fontos a további felvilágosító kampány.

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online
2014-12-19

A 15 kg-nál kisebb súlyú gyerekek jelentős részében fennáll az a kockázat, hogy az adrenalin autoinjektor tűje nem az izomba, hanem a csontba hatol. Mivel jelenleg nem létezik rövidebb tűvel rendelkező adrenalin autoinjektor, az ilyen gyermekek gondviselőit megfelelő tanácsokkal kell ellátni.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-23

Egy eset kapcsán első ízben számoltak be arról, hogy a cetirizin bevételét követően anafilaxiás reakció lépett fel.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.