hirdetés

Hogyan győzzünk le egy idegmérget?

Angliában az ex orosz kettős titkosügynök, Sergei Skripal és lánya megmérgezése kapcsán ismét előtérbe került az idegmérgek kérdése.

hirdetés

Miért olyan potens egyik-másik idegméreg, és milyen antidótumok kifejlesztésével próbálkoznak? Melyik idegméreg milyen szituációban használható, kérdezi a Science cikkírója az angliai mérgezés kapcsán, és beszámol arról a kevésről, amit a titkosított katonai információkon kívül a témában tudhatunk.

Az idegmérgek kovalens kötéssel kapcsolódnak az acetilkolineszteráz az enzim aktív központjához, így gátolják annak működését, de óriási különbség van köztük aszerint, hogy a szervezetbe jutás után mennyi idő alatt kapcsolódnak irreverzibilisen az enzimhez. Ez a szakkifejezéssel öregedési időnek nevezett időtartam a soman nevű idegméregnél 2 perc, a tabunnál 46 óra, a legismertebb, az 1980-as években az Irak-Irán konfliktusban is bevezetett sarinnál 5 óra, írja Richard Stone a Science-ben (How to defeat a nerve agent). Ha a kovalens kötés kialakult, az áldozat légzésbénulásban hal meg, azonban a megfelelő antidótum képes lehet a mérget kilökni az enzim aktív központjából. 1991-ben az Öböl-háborúban az amerikai katonák tartottak is maguknál ellenmérget tartalmazó autoinjektort, de nem volt szükségük annak használatára. Azonban, mint a jelenleg is folyó szíriai háború mutatja, nagy szükség van nemcsak a sarin, de a többi idegméreg elleni antidotum kifejlesztésére is.

Acetilkolineszterázt gátló idegmérget először német vegyészek hoztak létre a 2. világháborút megelőzően (az acetilkolineszteráz a szervezet egyik leghatékonyabb enzime: egyetlen molekula acetilkolineszteráz percenként 600.000 acetilkolin molekula hidrolizálására képes, teszi hozzá Stone). A méreg a légzésbénulásban bekövetkező halál előtt izom- és epilepsziás görcsöket, lidércnyomást, depressziót, kómát okoz, ezért ellenméregként tüneti szerként görcsoldókat adnak (diazepam vagy a gyorsabban ható midazolam), illetve acetilkolin-receptor-blokkoló atropint.

Bár a görcsoldók nem akadályozzák meg az idegméreg és az acetilkolineszteráz aktív központja közötti kapcsolódást, de ha – mint a sarin esetében – van 5 óra a kötés megszilárdulásáig, atropin adása mellett a szervezet hetek alatt képes regenerálni az enzimet. Mindez azonban nem elégséges a mindössze 2 perc alatt öregedő soman nevű idegméreg bevetése esetén, ilyenkor valódi antidótumokra van szükség, hangsúlyozza a Science szerzője. Az oxim nevű anyagok képesek kilökni az idegmérget az acetilkolineszteráz kötőhelyéről, azonban fejlesztésük legnagyobb problémája, hogy működésükhöz egy pozitív töltésű protonra van szükség. A töltéssel rendelkező molekulák azonban nem tudnak eljutni a hatás helyére, mivel nem tudnak átjutni a vér-agy gáton. A kémikusok jelenleg olyan oximokkal kísérleteznek, amelyek semleges töltésűek, és a pozitív töltést csak az agyban szerzik meg (2017-ben számoltak be sikerről állatkísérletekben).

A szakértők szerint jövőbeli támadásoknál leginkább a sarin használata valószínű, mert ez az anyag olyan könnyen párolog, mint a víz, könnyen diszpergálódik a levegőben, majd viszonylag hamar lebomlik, így a támadó csapatok annak használata után hamarosan birtokba is vehetik a megtámadott területet. A soman csak ötöd olyan gyorsan párolog, mint a sarin, ezért tovább megmarad a környezetben; taktikai jelentőségét az adja, hogy bevetésével meg lehet akadályozni az adott (esetlegesen kulcsfontosságú) terület használatát. És mivel a soman öregedési ideje mindössze 2 perc, nincs idő oximvegyületeket használni ellene (az oximok csak az öregedési idő alatt hatnak, ha megtörtént a kötés, az irreverzibilis). Az Öböl-háborúban a katonák azzal próbáltak védekezni ellene, hogy proaktívan a myasthenia gravis nevű neuromuszkuláris betegség kezelésére használatos pyridostigmin-bromidot fogyasztottak. Ez a szer időlegesen kötődik az acetilkolineszteráz aktív központjához, és így megakadályozza az idegméreg kapcsolódását. Mindenesetre ennek a módszernek is hatalmas korlátai vannak, teszi hozzá Stone: nem tudjuk, hogy mikor várható az idegméreg-támadás. Folyamatosan pedig nem használható a reverzibilis gátlószer sem.

Angliában az ex orosz titkosügynök, Sergei Skripal és lánya megmérgezésére egy olyan idegméreg-családba tartozó szert használhattak (valószínűleg az áldozatok autójába porlasztva), amit a Szovjetúnióban legalább 50 éve kezdtek fejleszteni (Novichok, azaz “újonnan érkezett” szerek). A használt szer jelentősen toxikusabb, mint az eddig leghalálosabb idegméregnek ismert VX (Venomous Agent X, azaz “X mérgező ágens”, ezzel ölték meg a közelmúltban az észak-koreai diktátor féltestvérét). A Science-nek nyilatkozó kémikusok és neurobiológusok elmondták: ilyen anyagot előállítani még gyakorlott kémikus számára is különösen veszélyes.

A Novichok szerekről leginkább egy korábbi szovjet katonai kémikus, Vil Mirzayanov 2008-as memoárjából (State Secrets: An Insider’s Chronicle of the Russian Chemical Weapons Program) tudhatunk, írja egy másik Science-cikkben Stone. A legutóbbi angliai támadást elemző írásban (U.K. attack shines spotlight on deadly nerve agent developed by Soviet scientists) a lap tudósítója kifejti: az új idegmérgek szerkezetükben valószínűleg hasonlók a korábbiakhoz (mindegyik acetilkolineszteráz-gátló foszforamidát), azonban van két lényeges eltérés: az új szerekben található egy extra proton, ami megnehezíti az antidótum oximok működését, és egy extra alkilamin-csoport, ami miatt a Novichok szerek az acetilkolineszterázon kívül más enzimeket is célba vehetnek, ezáltal súlyos tüneteket alakíthatnak ki akár hónapokkal vagy évekkel az expozíció után is. Konkrétan a Novichok szerek hosszú távú hatásairól semmit nem tudunk, zárja új idegmérgeket ismertető cikkét Richard Stone.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.