hirdetés

Az Affidea is elindította a gyorstesztes COVID–19-szűrést

Szakmai protokollok által elfogadott COVID–19 szerológiai szűrést indított 3 budapesti helyszínen az Affidea magánegészségügyi szolgáltató. A felhasznált gyorstesztet a számos (magán, közfinanszírozott) hazai laboratórium és egyetemi intézmény is alkalmazza.

hirdetés

A hazai magánegészségügyi piac vezető szereplője, az Affidea Magyarország Kft. elindította COVID–19 szerológia szűrését Budapesten az Affidea Bank Center Egészségközpontban, illetve az Árkád és a Mammut Egészségközpontban. A gyorstesztes szerológiai szűréssel 24 óra alatt megállapítható, ha valaki tünetmentesen vagy atípusos tünetekkel átesett már a COVID–19-fertőzésen. Amennyiben a gyorsteszttel kapott kedvező eredményt a PCR-teszt is megerősíti, akkor a vizsgált egyén munkaképesnek tekinthető. De a gyorsteszt azt is megmutatja, ha a vizsgált páciens - akár enyhe enyhe tünetekkel, akár tünetmentesen - épp akut vagy aktív fertőzési stádiumban van és emiatt karanténba kell vonulnia.

Koronavírus fertőzés kimutatása

A koronavírus-fertőzés jelenleg két módon igazolható. Az egyik módszer a költséges, eszköz- és munkaigényes PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga az orr- és garatváladékból.

A koronavírus-fertőzöttség kimutatásának – egyszerűbb és költségkímélőbb – módszere a fertőzést követően a szervezetben a vírus ellen termelt védekező molekulák, ellenanyagok (vagy más néven antitestek) kimutathatása. A fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 12-14 nappal a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki a tesztekkel, az újjbegyből vagy a vénás vérből. Az újjbegyből vett vér vizsgálata kevésbé érzékeny, mert a kisebb mennyiségű ujjbegyvér kevesebb ellenanyagot tartalmazhat. A vénából levett vér kimutatható ellenanyag koncentrációját tovább növeli, hogy a vénás vér alakos elemeit centrifugálással elválasztják a vérsavótól, és a vérsavómintából a mikrobiológiai laboratóriumban történik a tesztelés.

A koronavírus-fertőzés igazolásának másik módszere a költséges, eszköz- és munkaigényes PCR-teszt, amellyel az orr- és garatváladékból már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga.

A gyorstesztek eredményei és a páciens teendői

IgM és IgG nem mutatható ki a levett mintában: Akkor a páciensnek vagy nincs COVID–19 fertőzése, vagy van fertőzése, de az valószínűleg friss, ezért ellenanyag még nincs jelen a vérben kimutatható mennyiségben. Tünetek vagy valószínű fertőződés esetén újabb ellenanyagteszt, illetve szükség esetén PCR-teszt javasolt.

IgM-pozitív: A páciens nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától mintegy 5-21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést. Az akut fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgM- és IgG-pozitív: Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzéstől számított 14–28 nap között a legvalószínűbb, de az ezt követő időszakra is áthúzódhat. Az aktív fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgG-pozitív: A páciens átesett a fertőzésen, és meggyógyult. Jelenlegi ismereteink szerint tartósan védett (1–3 év), tehát egy újabb fertőzést minimális tünetekkel vagy tünetmentesen képes leküzdeni. Ha voltak tünetei, és ezek több mint 14 napja elmúltak, a betegség valószínűleg lezajlott, a karantén feloldható. A páciens nagy valószínűséggel nem fertőz tovább, munkába állhat, ezt PCR-teszt erősítheti meg.

A gyorstesztek pozitív eredményeit a hatályos szabályok értelmében a szolgáltatók kötelesek jelenteni a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

A szerológiai teszt esetén a pozitív eredményeknek van érdemi információtartalmuk, ezek azt jelzik, hogy a páciens vérében az IgM- és / vagy az IgG-molekula kimutatható koncentrációban van jelen.. A pozitívak nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen.

Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy az ellenanyagmolekulák, bár jelen vannak, de nem kimutatható mennyiségben, és az is megtörténhet, hogy a koronavírus-fertőzés következtében termelődő antitest eltér a fertőzöttek túlnyomó többségében megtalálható formától, és így a teszttel nem kimutatható, a negatív eredményeket tehát eszerint kell értelmezni.

A vénás vérből kinyert vérsavóból mikrobiológiai laboratóriumban elvégzett teszt a helyszíntől függően 14 000-17 900 forintba kerül, a mikrobiológus által kiadott és hitelesített eredményről 24 órán belül e-mailben értesítik az ügyfeleket.

Az Affideánál az összes levett mintát fagyasztva tárolják, így utólag is elvégezhetők lesznek olyan vizsgálatok, melyek ma még nem elérhetők.

Az Affidea által használt COVID–19 IgG/IgM gyorsteszteket – COVID–19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212) – számos hazai laboratórium (magán, közfinanszírozott, egyetemi intézmény) is alkalmazza, erről tanúsítvánnyal is rendelkezünk - közölte Leitner György az Affidea ügyvezetője.

 

 forrás: Affidea sajtóközlemény

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.