hirdetés

Az allergia és a diszbiózis kapcsolata a korai csecsemőtáplálás tükrében

Összefoglaló: Az elmúlt évtizedekben jelentősen megszaporodott az allergiás megbetegedések incidenciája. Számos káros pre-és postnatalis tényező az első ezer napban diszbiózishoz vezet. A diszbiózis károsítja az adaptív immunrendszert és az epigenetikai szabályozást. Ezen tényezők együttesen gátolják az újonnan bevezetett ételekre a tolerancia kialakulását és könnyebben alakulnak ki allergiás kórképek. Csecsemőkorban anyatej hiányában a tápszerek szimbiotikummal történő szupplementációja képes megakadályozni és/vagy meggyógyítani a diszbiózist, ennek következtében kisebb lesz a valószínűsége az allergiás megbetegedések kialakulásának, különösen a genetikailag érintett csecsemőknél.

hirdetés

 Az elmúlt 10 évben gyermekeknél 10-szeresére növekedett az allergiás megbetegedések száma. Ennek egyik oka természetesen a jobb és részletesebb diagnosztika, azonban az emelkedés jelentős mértékben az esetek abszolút számának a növekedéséből adódik. A nyugati életstílus, életmód, étrend és a különböző idegen anyagok megjelenése a táplálékokban (tartósítószerek, antibiotikumok, vegyszerek) és a levegőszennyezettség fokozódása jelentős mértékben hozzájárult az enterális és a legúti allergiás kórképek megszaporodásához.

Másrészről ismert, hogy a bél mikroflórájának a minőségi és mennyiségi felborulása (diszbiózis) számos betegség okozója és következménye is lehet. A felnőttkorra jellemző mikroflóra struktúra 2. éves életkorra alakul ki. Ezt a folyamatot az első 1000 napban ért ártalmak jelentős mértékben képesek károsítani, mint a terhesség, szülés lefolyása és a csecsemő táplálása.(1) Az első 1000 nap a lehetőségek és a fogékonyság ablaka. Lehetőség eubiozis esetén tolerancia kialakulására, diszbiózis esetén fogékonyság az allergiás kórképekre. (mogyoró allergia). Ezt nevezzük a tolerancia és az allergia egyensúlyának.

Diszbiózis esetén az adaptív immunrendszer, a bélrendszer elsőrendű védelmi vonala is károsodik, a T reg. sejtekből kevesebb Th1 és több Th2 sej képződik, ami az immuntolerancia és az allergia libikókáját az allergia irányába tolja el.

A klinikai gyakorlat és megfigyelés egyértelműen igazolja az allergiás megbetegedések családi halmozódását és öröklődését. Az allergiás kórképek elmúlt évtizedekben észlelt örökletes megszaporodását a gén strukturális megváltozása nem okozhatja, csak a nemzedéken belül kialakuló epigenetikai változások. (2) Diszbiózis esetén a prebiotikus rostok lebomlása során kevesebb rövid szénláncú zsírsav (SCFA) keletkezik. Klinikai tanulmányok igazolták, hogy a csökkent vajsav termelődés az epigenetikai folyamatokat módosítja. (metiláció, hiszton acetiláció). A kevesebb bétahidroxi vajsav kedvez az allergiás megbetegedések kialakulásának. (3)

Szoptatás esetén sokkal ritkábban alakul ki diszbiózis, sőt a kialakuló diszbiózis is normalizálódik. A csecsemők tápszeres táplálásánál fontos a megfelelő pre-és probiotikum szupplementációja, hogy ne alakuljon ki diszbiózis.

A civilizált környezet káros hatásainak a csökkentése társadalmi feladat, azonban a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek, fontos feladata a csecsemőket érő külső ártalmak hatásainak minimalizálása, anyatej hiányában pra-és probiotikumokkal kiegészített tápszer használata a diszbiózis megelőzése és a következményes allergiás kórképek minimalizálása miatt.

A tesztkitöltésért kattintson ide: 

https://otszonline.hu/cikk/kreditpontos_kviz_modulok?preview

 

Irodalomjegyzék:

  1. Notarbartolo V, Carta M, Accomando S, Giuffrè M  The First 1000 Days of Life: HowChanges in theMicrobiotaCanInfluenceFoodAllergyOnset in Children. Nutrients. 2023 Sep 16
  2. Margherita Di Costanzo,Nicoletta De Paulis, Maria Elena Capra, and Giacomo Biasucci.  Nutrition during Pregnancy and Lactation: Epigenetic Effects on Infants’ Immune System in Food Allergy, Nutrients. 2022 May
  3. Microbial Dysbiosis Tunes the Immune Response Towards Allergic Disease Outcomes TracyAugustineManojKumarSouhailaAlKhodor,and Nicholas van Panhuys  ClinRevAllergyImmunol. 2023; 65(1): 43–71.
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.