hirdetés

Az anyai elhízás növeli a halva születés kockázatát

Egy új kohorszvizsgálat szerint az elhízott nők körében megnövekedett a halva születés kockázata, különösen a szüléskor.

hirdetés

A Canadian Medical Association Journal című folyóirat márciusi számában megjelent tanulmány a korábbiaknál nagyobb adatbázis felhasználásával mérte fel az anyai elhízás és halva születés kockázatát. Dr. Naila Ramji (Dalhousie Egyetem, Halifax, Kanada) és munkatársai 680 000-nél több ontariói születés adatainak elemzésekor ellenőrizték a lehetséges zavaró tényezőket, köztük a társbetegségeket, és az eredményeket a terhességi kor és az elhízás mértéke szerint is elemezték.

Megnövekedett kockázat

Bár a magasabb BMI-vel rendelkező betegeknél ismerten megnő a halvaszületés kockázata, ez a kimenetel szerencsére mégis ritka. A szerzők a a kanadai Ontario tartományban a 20 hetesnél idősebb terhességekből származó szüléseket rögzítő Better Outcomes Registry and Network validált adatbázisban 681 178 szülés esetén 1956 volt halva születést találtak.

A számos, a halvaszületéssel összefüggésbe hozható potenciális zavaró tényező között az anyák 35 évesnél idősebb életkorát, dohányzását, a szerhasználatát és a már meglévő egészségügyi állapotait, például a cukorbetegségét és a magas vérnyomását is figyelembe vették az adatok értékelésekor. Az elhízás és a halvaszületés fokozott előfordulása közötti összefüggés ezen zavaró tényezőkkel történő korrekció után is fennmaradt. A kutatók a terhességi kor szerepét vizsgálva azt tapasztalták, hogy a kockázat jelentősen megnő a normális szülés időpontjához közeledve: a 38 hetes terhességnél a halva születés kockázata a 35,0 és 39,9 közötti BMI-vel elhízottak körében 3,0-3,5-szer nagyobb, mint a normál BMI-vel rendelkezőknél (18,5-24,9). Ez a kockázat a 40. hétre 4,0-4,5-szeresére emelkedik. A 39,9-esnél nagyobb BMI-vel rendelkező várandósok esetén tapasztalt viszonylag alacsonyabb kockázat azzal magyarázható, hogy az orvosok az esetleges komplikációk megelőzése érdekében ezekben az esetekben korábban (a 38-39. gesztációs héten) indították a szülést.

A tanulmány elkészítését a Canadian Institutes of Health Research és a Dalhousie University Advancement Funding Grant támogatta.

 

Forrás:

Ramji N, Corsi DJ, Monica Gad M et al: The impact of isolated obesity compared with obesity and other risk factors on risk of stillbirth: a retrospective cohort study CMAJ Mar 2024, 196 (8) E250-E259; DOI: 10.1503/cmaj.221450

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.