Az EMA úgy döntött, hogy jóváhagyja a dabigatran kibővített indikációit

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) mindent előkészített, hogy kibővítse a direkt trombingátló hatású dabigatran (Praxada, Boehringer Ingelheim) indikációit.

hirdetés

Az orális antikoagulánsról pozitív véleményt adott az EMA egyik bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use [CHMP]), azt javasolva, hogy bővítsék ki a napi kétszeri 110 és 150 mg-os dózisú gyógyszer indikációit úgy, hogy ezek magukban foglalják a mélyvénás trombózis (DVT) és a pulmonális embólia (PE) kezelését, valamint a rekurrens DVT és PE megelőzését felnőttekben – jelentette be az EMA április 25-én. Ennek a kétféle dózisnak az alkalmazását Európában már jóváhagyták a stroke és a szisztémás embolizáció megelőzésére olyan felnőtt betegekben, akiknek nonvalvuláris pitvarfibrillációjuk van, egy vagy több kockázati tényező mellett.

A napi kétszeri 110 mg-os és 75 mg-os dózist jóváhagyták már korábban a vénás tromboembóliás események (VTE) megelőzésére olyan felnőttekben, akikbe csípő- vagy térdprotézist ültettek be.

A Xa faktort gátló, orálisan alkalmazott rivaroxaban (Xarelto, Bayer/Johnson and Johnson) és apixaban (Eliquis, Bristol-Myers Squibb/Pfizer) alkalmazása jelenleg nonvalvuláris pitarfibrillációban és VTE-prevencióban van jóváhagyva. Emellett a rivaroxaban használata engedélyezett a VTE, a DVT és a PE akut kezelésére.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.