hirdetés

Az ételallergia és tolerancia kialakulásának egyensúlya csecsemőkorban

Az allergia kifejezést 1906-ban Clemens von Pirquet osztrák gyermekorvos alkotta meg, aki antitest-készítményekkel kezelt gyermekek szérumbetegségének eseteit írta le.

Számos olyan reakció létezik, ami bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után nemkívánatos tüneteket okoz embereken. Ezek egy része kisebb számban ételek okozta toxikus ártalmak, nagyobb része nem toxikus ártalmak.  A nem toxikus ártalmak egy része nem immun mediált (enzimhiány=laktóz intolerancia), más része immun mediált. (veleszületett, vagy adaptív immunrendszer zavara). Az adaptív immunrendszer reakciójának négy ismert típusa van, amit az 1. ábra mutat.

hirdetés

Az I-es típus az azonnal anaphylaxiás reakció (mogyoró allergia, tehéntej fehérje allergia egy része). A II-es vagy III-as típusú allergiás reakcióban IgG szabadul fel, ami nem oka az IgE mediált allergiás válasznak. Ezért nem elfogadható élelmiszer allergia bizonyítására sok helyen használt és hirdetett antigén-specifikus IgG vizsgálat. Ez semmi mást nem jelent, csak, hogy az egyén találkozott az adott élelmiszer antigénnel. Sőt, megfelelő mennyiségű antigén-specifikus IgG jelenléte gátolni képes IgE által mediált I. típusú anaphylaxiás reakció kialakulását. Ha az élelmiszer-allergén bevitel elsősorban a védő IgG antitestek termelését serkenti, akkor tolerancia indukálható, és az allergén-specifikus IgE termelés csökkenhet. Az elégtelen IgG-termelés azonban az IgE-szint növekedését okozhatja, ami fokozott érzékenységhez és tünetekhez vezet. Ezt az érzékeny egyensúlyt számos tényező képes befolyásolni csecsemőkorban, ezek közül kiemelendő a diszbiózis. Csecsemőkorban a különböző egyéneknél más-más az IgE/IgG termelődésének az egyensúlya tehéntej fehérje bevitele után. Ezért a megelőzés legjobb módszere az Európai Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia jelenlegi ételallergiára és anafilaxiára vonatkozó irányelvei szerint, az élet első 4-6 hónapjában a kizárólagos szoptatás, ami megakadályozza az allergia kialakulását. Ha a szoptatás nem lehetséges, a fokozottan veszélyeztetett gyermekek számára dokumentáltan preventív hatású hipoallergén tápszerek adása javasolt. Jelenleg vita van a HA tápszerek tehéntej fehérje elleni allergia preventív hatásáról, azonban a különböző HA tápszerek védő hatása nem hasonlítható össze, mert különböző Dalton súlyú fehérjékből állnak. A különböző mértékben hidrolizált tápszereknél eltérő az IgE és T-sejt reakció, aminek következtében az immunológiai válaszok is különbözőek lehetnek. (2)

A jövő a légúti és egyes enterális allergiákhoz hasonlóan (mogyoró) a specifikus egyénre szabott molekuláris allergén diagnosztika és szenzibilizációs kezelés.

A tesztkitöltésért kattintson ide: 

https://otszonline.hu/cikk/kreditpontos_kviz_modulok?preview

 

Irodalom:

  1. Rudolf Valenta Heidrun Hochwallner Birgit Linhart   Sandra Pahr: Food allergies: the basics.  Gastroenterology 2015 May;148(6):1120-31
  2. Freidl R, Garib V, Linhart B, Haberl EM, Mader I, Szépfalusi Z, Schmidthaler K, Douladiris N, Pampura A, Varlamov E, Lepeshkova T, Beltyukov E, Naumova V, Taka S, Nosova D, Guliashko O, Kundi M, Kiyamova A, Katsamaki S, Valenta R.  Extensively Hydrolyzed Hypoallergenic Infant Formula with Retained T Cell Reactivity. Nutrients. 2022 Dec 26;15(1):111. doi: 10.3390/nu15010111
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.